Pagina 1 van 5

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 15:49
door JeroenSpock
De titel zegt het al, er komt een inductiekookplaat omdat ik dat mooier en makkelijker vind koken. Er komt een kookplaat van 7 kW, geen 3 fasen plaat.
Nou komen er 3 fasen binnen in dit huis, met daar achter een aardlekschakelaar en 4 groepen. De kookgroep moet dus achter een nieuwe aardlekschakelaar.

Ik heb notabene geleerd voor stekkerpiloot maar dit is nieuw voor me. Ik kan natuurlijk Mark een PB sturen want ik heb zo het vermoeden dat hij hier wel wat van af weet. Maar iedereen mag mijn vraag lezen, en er zullen vast meer mensen zijn met goede tips.
Mijn idee was tot voor kort dat je dan 2 groepen pakt, van 2 fasen. Maar nu ik alles een beetje aan het uitzoeken ben, kom ik er achter dat dat niet zo is. Dan pak je dus 2 x 16A van 1 fase, ipv verdelen over 2 fasen.
7,4 kW en 32A is dus niet zo spannend, maar zal ik dan 1 fase gebruiken voor koken en die andere 2 verdelen over de rest van het huis? Verder geen zware apparaten in huis maar bij 40A hoofdschakelaar blijft er nog 1800W over op de kookfase tijdens het eitje bakken.

Klopt het ook dat een aardlekschakelaar helemaal niet op 2 verschillende fasen mag en kan?


Dan de vraag hoe ik de kabel naar de keuken stuur. In de meterkast de vloer in, en achter het huidige fornuis weer omhoog dacht ik zo.
5 draden in een 19mm buis? 2 bruin, 2 blauw, 1 geel/groen.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 16:15
door Urbexpeditie
Ik heb er de ballen verstand van Jeroen. Maar ik weet dat wij een 3-fase inductie plaat hebben. Waarschijnlijk scheelt dat ook weer een hoop gedoe met aansluiten.
Volgens mij zit er wel een aparte aardlek achter welk gescheiden is van de rest.

Inductie scheelt ook in het verbruik. Eerder kookten we op een keramische kookplaat en daarvoor op staal. Inductie scheelt ten opzichte van keramisch al de helft in energiekosten.
En het kookt veel beter. Reageert lekker snel, koelt de plaat na verbruik ook meteen af.

Maar zoals gezegd: ik weet dat prik in een meterkast pijn kan doen. Maar ik blijf er dan ook uit. Dat soort kasten heb ik niet veel mee.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 16:36
door JeroenSpock
We koken nu op gas, maar inductie reageert sneller en is makkelijk schoon te maken. Vandaar de overstap, niet vanwege energiebesparing.

Elektra kan ik best, maar dit heb ik nooit geleerd (bestond toen ook niet denk ik) daarom zoek ik het op, en nu loop ik tegen die aardlekschakelaar aan.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 17:23
door Msuidgeest
Ik word geacht hier verstand van te hebben ...

Van te voren wil ik graag weten waar al die groepen voor zijn want je hebt namelijk een 4 polige hoofdschakelaar met daar achter 6 keer een aardlekautomaat, elk voor een aparte groep.

Maar vooral Jeroen: investeer in een nieuwe groepenkast. De gekozen automaten zijn oud en niet meer betrouwbaar.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 18:55
door Rogier64
Bedenk dat de hoofdaansluiting 3x25A is, je wilt een fornuisgroep die op 1 fase aangesloten wordt met 2x16A. Nu zal die hoofdaansluiting er niet zo snel uitvliegen omdat een kookplaat (inductie?) vaak niet het volledige vermogen opneemt omdat die moduleert. Ik zie een (oude en slordige) meterkast met midden onder een 4-polige hoofdschakelaar en 6 aardlekautomaten voor 6 lichtgroepen. Overweeg een nieuwe meterkast, maar dat terzijde. Onderzijde van de hoofdschakelaar (aansluitklem 2, 4, 6 en 8 ) is de voeding van de meter en permanent onder spanning. Klem 2 (zwarte draad) is een fase en laten we die L1 noemen, klem 4 is een fase die we L2 noemen en klem 6 is een fase die we L3 noemen. De rode draad op klem 8 is de nuldraad. Door de hoofdschakelaar in te schakelen wordt klem 1 = fase L1, klem 3 = fase L2, klem 5 = fase L3 en klem 7 is nuldraad. Aardlekautomaat linksonder zit op klem 5 = fase L3. Aardlekautomaat rechtsboven kan ik niet goed zien welke zwarte draad dit is, laten we aannemen dat die van hoofdschakelaar klem 3 = fase L2 komt. Dan nog een set van 4 stuks aardlekautomaten die dmv een kam (doorverbinding) naar de overgebleven faseaansluiting gaat, laten we aannemen dat die naar klem 1 = fase L1 gaat. De verdeling is dus 1 lichtgroep op fase L2, nog 1 lichtgroep op fase L3 en 4 lichtgroepen op fase L1. Om de fornuisgroep aan te sluiten zou ik de 2 aardlekautomaten die nu elk afzonderlijk op een fase zitten op 1 fase zetten, zeg fase L3 (klem 5 van de hoofdschakelaar) en de vrijkomende fase (hier dan L2) gebruiken voor de fornuisgroep, gebruik hiervoor weer een aardlekautomaat van 2x16A/30mA. Let overigens wel even op, de aan te sluiten kookplaat MOET 2 x gescheiden nul-aansluiting hebben! De aardlekautomaat voor fornuis is bijvoorbeeld deze:

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 19:09
door Rogier64
JeroenSpock schreef: 11.08.2023 - 15:49 Verder geen zware apparaten in huis maar bij 40A hoofdschakelaar blijft er nog 1800W over op de kookfase tijdens het eitje bakken.

Klopt het ook dat een aardlekschakelaar helemaal niet op 2 verschillende fasen mag en kan?


Dan de vraag hoe ik de kabel naar de keuken stuur. In de meterkast de vloer in, en achter het huidige fornuis weer omhoog dacht ik zo.
5 draden in een 19mm buis? 2 bruin, 2 blauw, 1 geel/groen.
De hoofdschakelaar is 40A maar de hoofdzekeringen zijn 25A, je houd dus niets over, je komt op 1 fase (25*230=5750W zelfs tekort voor een 7000W kookplaat)
Hoe je de kabel legt is per situatie natuurlijk verschillend en waarschijnlijk is een kant en klare 5x2,5mm2 YMVK kabel handig. Die sluit je dan weer aan op een Perilex wandcontactdoos. In jou geval gebruik je geen losse aardlekschakelaar maar een aardlekautomaat (aardlekschakelaar met automaat in een geschikt voor een fornuisgroep van 2xfase en 2xnul)

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 19:51
door mees
Mooi en leerzaam topic.
Dank voor de uitleg.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 20:28
door adderoos
Het beste advies is in deze een nieuwe 3 fase groepenkast.
Dan kunnen de eindgroepen netjes verdeeld worden over de 3 fase's.
Ook heb je dan 3 nieuwe aardlekken verdeeld over de 3 fase's
Bekijk nog eens goed de kookplaat, bij de meeste wordt er met brugjes bepaald 1, 2 of 3 fase's. Met name 3 fase zou het beste passen bij de 3 fases die je binnen hebt.
Het is wel wat meer werk en meer kosten maar ook gelijk goed.

Deze kast is met 2 fase kook, er staan ook andere uitvoeringen op die website.

https://www.groepenkastcompleet.nl/groe ... rnuisgroep

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 20:45
door WillyWortel2
Mooi dat er zoveel kennis aanwezig is op het forum. Mijn conclusie zou zijn laat het over aan een vakman die de kookplaat veilig van energie voorziet. De groepenkast maakt op mij een wanordelijke indruk waarmee ik niet wil zeggen dat die ondeugdelijk is. Al is het een huisaansluiting, er gaat aardig wat energie door. Veiligheid komt eerst.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 21:02
door Edgecrusher
Ik denk dat het wat rommelig oogt door die 2 later aangebrachte aardlekautomaten. Waar zijn deze voor? Deze worden lijkt het met een dikke kabel 6mm2? gevoed en gaan achter de automaat met een veel dunnere kabel 2,5mm2? verder, tenminste zo lijkt het. Was dit eerst een 1 fase aansluiting die later opgewaardeerd is naar 3 fasen?

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 21:11
door adderoos
Die 6mm2 is goed, vanaf de hoofdschakelaar naar een eindgroep moet dat 6mm2 zijn.
De verdeling van de groepen over de 3 fase's is niet helemaal gelijkwaardig.
Een dubbele 1 fase fornuisgroep erbij plaatsen is door 25 ampere hoofdzekering ook niet aan te raden want daar hoort ook weer aardlek voor te zitten en daar is niet bepaald voldoende ruimte voor.

Wat betreft de bedrading kan het met inderdaad 2x Bruin, 2x Blauw en Geel/Groen. Mag ook met 5x2,5 mm2 kabel, net wat handigste is om aan te leggen.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 21:27
door teebee
Even terzijde… maar denk je er aan ook al je pannen te vernieuwen? Pannen gebruikt op gas zijn in de meeste gevallen ‘misvormd’ door het vuur. En volledig vlak oppervlak heb je dan niet en dat is redelijk essentieel voor inductie. Dat nog afgezien van de geschiktheid van de bodem (geleiding).

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 21:39
door Rogier64
adderoos schreef: 11.08.2023 - 21:11 Een dubbele 1 fase fornuisgroep erbij plaatsen is door 25 ampere hoofdzekering ook niet aan te raden want daar hoort ook weer aardlek voor te zitten en daar is niet bepaald voldoende ruimte voor.
De voorgestelde fornuisgroep aardlekautomaat 2x16A/30mA is juist bedoelt om in deze situatie te plaatsen, dat is een dubbele aardlekschakelaar van 30mA en installatieautomaat van 2x16A met B karakterestiek in een behuizing van 2 eenheden breed. Daar komt dus geen aardlekschakelaar meer voor en wordt direct achter de hoofdschakelaar geplaatst. Alle voorstellen om de kookplaat op 3 fasen aan te sluiten en een nieuwe meterkast plaatsen onderschrijf ik. Maar dat zou ik wel aan de vakman overlaten.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 22:06
door JeroenSpock
Ik heb inderdaad 3x25A van Enexis. Daar dacht ik net in de bus aan, en jullie dus ook al.

Het is een huurhuis waar ik zelf geen nieuwe meterkast in ga zetten. Op de kluslijst staat sinds dit jaar dat de gasleiding verlegd mag worden, die moet een stukje omlaag om ruimte te maken voor de kookplaat.
Elektrische installatie mag ook gewijzigd worden en hoeft niet terug in originele staat als ik het huis weer uit ga.

Links onder is voor de zonnepanelen, 2 jaar geleden aangelegd door de verhuurder.
Links boven snap ik ook niet helemaal. Voeding komt van een van de fases, na de ALS gaat hij verder in een grijze buitenkabel en verdwijnt in de grijze buis die direct naar beneden loopt en de vloer in gaat.

De vakman wil deze klus niet doen, want de verhuurder moet dit doen zeggen ze. 4 bedrijven gevraagd in Veendam.
Verhuurder zegt, nee je moet dit zelf (laten) aanleggen.

Die dubbele fase kookgroep met ingebouwde ALS ga ik even opzoeken, dat is dan precies wat ik nodig heb inderdaad.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 22:34
door Rogier64
Kijk voor alle zekerheid eerst nog even hoe je de gewenste kookplaat moet aansluiten, daar zijn nogal veel variaties in. Niet alle kookplaten voor 2x16A enkelfase hebben gescheiden nul aansluitmogelijkheden. De fornuisgroep aardlekautomaat is deze https://www.groepenkastcompleet.nl/sep- ... -16-ampere

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 11.08.2023 - 22:44
door adderoos
Als het een huurwoning betreft is inderdaad gebruikelijk dat de verhuurder er voor zorgt.
Dat verhuurder anders zegt is te begrijpen, zou het wel laten bevestigen dat het akkoord is, voorkomt gedoe later.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 12.08.2023 - 11:59
door lint
Ik heb helemaal niets met dit soort electra dingen.
Wij hebben voor het aanleggen van 3 fase aansluiting, de nieuwe meterkast en de laadpaal een vakman ingeschakeld.

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 12.08.2023 - 12:47
door teebee
Een perilex aansluiten is niet zo’n toer hoor.
IMG_5760.jpeg

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 12.08.2023 - 12:53
door JeroenSpock
Msuidgeest schreef: 11.08.2023 - 17:23Van te voren wil ik graag weten waar al die groepen voor zijn want je hebt namelijk een 4 polige hoofdschakelaar met daar achter 6 keer een aardlekautomaat, elk voor een aparte groep.

Maar vooral Jeroen: investeer in een nieuwe groepenkast. De gekozen automaten zijn oud en niet meer betrouwbaar.
De groepen heb ik net uitgezocht, ik heb er even een snelle schets van gemaakt. Die voeg ik toe.
Als iemand een simpel online programma kent om dit netjes uit te tekenen hoor ik het graag.

Waarom zouden de automaten niet meer betrouwbaar zijn? Die van de 4 groepen worden niet meer verkocht zo te zien, de linker nog wel.
Rogier64 schreef: 11.08.2023 - 18:55Aardlekautomaat linksonder zit op klem 5 = fase L3. Aardlekautomaat rechtsboven kan ik niet goed zien welke zwarte draad dit is, laten we aannemen dat die van hoofdschakelaar klem 3 = fase L2 komt. Dan nog een set van 4 stuks aardlekautomaten die dmv een kam (doorverbinding) naar de overgebleven faseaansluiting gaat, laten we aannemen dat die naar klem 1 = fase L1 gaat. De verdeling is dus 1 lichtgroep op fase L2, nog 1 lichtgroep op fase L3 en 4 lichtgroepen op fase L1. Om de fornuisgroep aan te sluiten zou ik de 2 aardlekautomaten die nu elk afzonderlijk op een fase zitten op 1 fase zetten, zeg fase L3 (klem 5 van de hoofdschakelaar) en de vrijkomende fase (hier dan L2) gebruiken voor de fornuisgroep, gebruik hiervoor weer een aardlekautomaat van 2x16A/30mA.
Je zit aardig in de buurt ja. Was ook mijn idee om groep 3 en 4 op 1 fase te zetten, maar als ik toch 2 fasen pak voor die fornuisgroep met automaat, dan is dat niet nodig en kan ik daarvoor prima L2 en L3 gebruiken lijkt me.
De wasmachine draait alleen 's nachts en in het weekend.

Rogier64 schreef: 11.08.2023 - 18:55Let overigens wel even op, de aan te sluiten kookplaat MOET 2 x gescheiden nul-aansluiting hebben!
De keuze valt momenteel op de Inventum IKI6035. Maar ik kan nergens vinden of dat ding intern gescheiden nul heeft. Dan moet ik ze even een email sturen.
adderoos schreef: 11.08.2023 - 20:28Het beste advies is in deze een nieuwe 3 fase groepenkast. Dan kunnen de eindgroepen netjes verdeeld worden over de 3 fase's. Ook heb je dan 3 nieuwe aardlekken verdeeld over de 3 fase's
Bekijk nog eens goed de kookplaat, bij de meeste wordt er met brugjes bepaald 1, 2 of 3 fase's. Met name 3 fase zou het beste passen bij de 3 fases die je binnen hebt.
Het is wel wat meer werk en meer kosten maar ook gelijk goed.
Die kosten wil ik niet maken in een huurhuis, maar ik erger me ook aan de rommelige meterkast.
teebee schreef: 11.08.2023 - 21:27Even terzijde… maar denk je er aan ook al je pannen te vernieuwen?
Dat wordt het volgende topic ;)

Fornuisgroep aansluiten meterkast

Geplaatst: 12.08.2023 - 14:58
door Msuidgeest
Feitelijk zou je elke automaat 2 maal per jaar moeten testen: testknopje op de aardl3k indrukken en bij automaten gewoon enkele malen afschakelen.

Maar omdat niemand dat doet veroudert de automaat en loop je het risico dat hij bij sluiting afschakelt op een verkeerde waarde.