Pagina 1 van 1

Vraagje over 't gebruik van een automaat op een helling

Geplaatst: 31.03.2007 - 07:30
door Oceanracer
Waarom is het bij een automaat niet schadelijk, om (bijvoorbeeld bij een verkeerslicht) de bak in D te laten staan en met de voet op de rem te voorkomen dat de wagen gaat kruipen, terwijl je op een (kleine) helling de auto niet in D mag laten staan zonder daarbij de rem te gebruiken?

In beide gevallen wordt voorkomen dat de wagen gaat kruipen. Wat maakt het technisch gezien nou uit of je de voet op de rem zet, of dat de auto wordt "tegengehouden" door de helling? Daar "merkt" de bak toch niks van?

Geplaatst: 31.03.2007 - 09:22
door Frumpy
Volgens mij heeft het iets met de koppelomvormer te maken. Met de voet op de rem wordt deze minder of niet belast (vroeger hydraulische, tegenwoordig electronische aansturing middels sensor), terwijl die tegen een helling zonder rem continue in werking is en slipt. Gevolg verhitting en slijtage van de bak.

Pin me er niet aan vast, kan ook het beroemde klok/klepel verhaal zijn.

Geplaatst: 31.03.2007 - 22:36
door Fat Rat
lijkt mij ook dat er ergens bij stilstand in D met de rem erop vrij gegooid word in de bak. Terwijl je wanneer je tegen een lichte helling tegenhoud op de bak, het hetzelfde effect heeft wanneer je bij een schakelbak tegenhoud op de koppeling

Geplaatst: 03.04.2007 - 09:20
door C 30 T5
bij de nieuwere volvo's wordt de aut bak in de neutraal positie gezet als je stil staat met het rempendaal ingedrukt, dit is te voelen als je het rempendaal los laat, dan voel je als het ware de bak weer inschakelen.

Deze optie wordt door zomige mensen als hinderlijk ervaren en is met software eraf te halen.

En de auto op een helling in de D laten staan kan ook geen kwaad alleen moet je het geen uren doen bv voor een stoplicht maakt voor een aut transmissie niet uit, gaat ie echt niet van stuk.