Pagina 1 van 1

Wat slijt er nu eigenlijk aan een accu?

Geplaatst: 01.01.2008 - 11:50
door hogie
Onlangs moest de accu van mijn auto vervangen worden.
Hij was op/stuk/lui uitgeput.
mijn vraag is nu eigenlijk wat is dan op stuk uitgeput.
Er zit niks mechanisch in, het is een electrochemisch proces.
Wat is nu eigenlijk "op"in de accu. Zou je dat niet kunnen bij/aanvullen oid?

:?

Geplaatst: 01.01.2008 - 13:51
door The Real Master
Vergelijk het meet een batterij die niet oplaadbaar is of eentje die wel oplaadbaar is maar ook na zovaak laden zijn kracht verliest.

Denk ik maar.

Gr.TRM

Geplaatst: 01.01.2008 - 14:05
door Belg
In een batterij zitten 6 cellen, elk van ongeveer 2volt, elke cel moet gevuld worden met zuur en gedemineraliserd water.Vandaar dat men spreekt van een natte batterij. Deze cellen staan perfect verticaal naast elkaar en zolang ze mooi staan is er niks aan de hand. Na verloop van tijd gaan deze cellen kromtrekken en komt het laadvermogen in gedrang. Zo verslijt een batterij. Het is wel belangrijk dat de cellen onder de vloeistof blijven staan (ook bij de zgn onderhoudsvrije, das onzin trouwens). Een goeie raad, batterijen die langs boven opt eerste zicht geen dekseltjes hebben kun je wel open doen als je een zelfklever die er meestal overhangt verwijderd. Doe dit regelmatig en vul ze zo nodig bij met gedemineraliseerd water; Het zal het leven van je batterij aanzienlijk verlengen. Trouwens als je een platte batterij hebt kijk dit dan ook na. In sommige gevallen is het bijvullen voldoende om ze niet te moeten vervangen

GR,

Koen

Geplaatst: 01.01.2008 - 21:45
door Rogier64
Het verhaal van Koen klopt voor een deel. Startaccu's (loodaccu's) zijn geconstrueerd om altijd geheel geladen te zijn. Een loodaccu kan sulfateren (uitkristalliseren van PbSO4 op de platen) als de accu langere tijd geheel of gedeeltelijk ontladen blijft staan of als het elektrolytniveau te laag is. Daarom inderdaad controleren en eventueel bijvullen met gedeminiraliseerd water. De term onderhoudsvrij komt voort uit het feit dat er nooit accuzuur bijgevuld hoeft te worden. Dat was vroeger anders, daar moest een monster worden genomen per cel om de zuurwaarde te bepalen en zonodig bij te vullen. Dat hoeft dus niet meer.

Geplaatst: 01.01.2008 - 22:54
door Belg
Tja, ik ben ook al wat jaren van school. :D :D
Rogier64 schreef:Het verhaal van Koen klopt voor een deel. Startaccu's (loodaccu's) zijn geconstrueerd om altijd geheel geladen te zijn. Een loodaccu kan sulfateren (uitkristalliseren van PbSO4 op de platen) als de accu langere tijd geheel of gedeeltelijk ontladen blijft staan of als het elektrolytniveau te laag is. Daarom inderdaad controleren en eventueel bijvullen met gedeminiraliseerd water. De term onderhoudsvrij komt voort uit het feit dat er nooit accuzuur bijgevuld hoeft te worden. Dat was vroeger anders, daar moest een monster worden genomen per cel om de zuurwaarde te bepalen en zonodig bij te vullen. Dat hoeft dus niet meer.