Pagina 1 van 1
Verlichting, hoe werkt het?
Geplaatst: 18.01.2008 - 10:31
door JJDD
de gebruiksaanwijzing heb ik gelezen, maar ongetwijfeld niet goed (genoeg). Ik snap nog steeds niet wat je nu met de draaiknop van de verlichting kan doen. 3 standen, ik snap wel verschil van normaal licht en stadslicht (alhoewel ik stadslicht eigenlijk nooit gebruik), maar er zit ook iets van een uit stand op, maar de lichten kunnen niet uit toch?
Geplaatst: 18.01.2008 - 11:15
door V70Rene
Hoi , komt de uitleg , hoop dat ik het goed doe.
Bij de Volvo's die voor Nederland geleverd werden staat bij stand 0 standaard het dimlicht aan. Het is een verplichting in de Scandinavische landen om overdag met dimlicht te rijden , vandaar dat ze het op de Nederlandse zuto's ook hebben toegepast.
Je kan dit wel uit laten schakelen door de dealer ( softwarematig ) zodat op stand 0 het licht uit is.
Stand 0 = Dimlicht brand , en groot licht seinen kan door aan de linker handel te trekken, groot licht aan zetten niet , daar de handel terug komt en groot licht weer uitgaat.
Stand 1 = Stadslicht brand , mag enkel bij slecht zicht ( regen - sneeuw - mist ) in combinatie met mistlampen.
Stand 2 = Dimlicht brand , en groot licht kan je inschakelen door de linker handel aan te trekken , wat in stand 0 dus niet gaat.
Wil je het licht dus uit hebben in de 0 stand zal je dit door de dealer moeten laten instellen. Advies niet doen , nog 1 of 2 jaar wordt het hier ook verplicht om overdag met dimlicht te gaan rijden ( is ook veel veiliger , mits natuurlijk goed afgesteld ! )
Pjoe he , zou het duidelijk zijn ??!!

Geplaatst: 18.01.2008 - 11:34
door JJDD
Thanks, heldere uitleg! Ik reed eigenlijk altijd al met lichten aan. Dus als ik 'm, zoals nu, altijd op 2 heb staan dan zit het goed.
De logica snap ik nog niet helemaal. Alleen stadslichten (1) gebruik ik eigenlijk nooit. Op 0 zetten zou ook kunnen dus, groot licht gebruik ik eigenlijk altijd kort om aan te geven "naar rechts ik wil inhalen" :bad-words:

Helemaal uit laat ik zeker niet doen!
(overigens, mbt de lines, ik heb geen line kunnen ontdekken in mijn uitvoering, alleen wat losse extra's)
Geplaatst: 18.01.2008 - 13:43
door Oceanracer
Technisch helemaal correct omschreven.
Echter, bij de omschreven weersomstandigheden (regen,sneeuw,mist) is dimlicht voorgeschreven (lees:verplicht). Als extra zijn mistlichten dan toegestaan. Ook 's avonds.
Het rijden met alleen stadslichten is dus alleen toegestaan (lees: eigenlijk niet verboden) als het voeren van dimlicht niet is verplicht. Zeg maar overdag, bij normaal weer.
Geplaatst: 18.01.2008 - 14:02
door pch
Oceanracer schreef:Technisch helemaal correct omschreven.
Echter, bij de omschreven weersomstandigheden (regen,sneeuw,mist) is dimlicht voorgeschreven (lees:verplicht). Als extra zijn mistlichten dan toegestaan. Ook 's avonds.
Het rijden met alleen stadslichten is dus alleen toegestaan (lees: eigenlijk niet verboden) als het voeren van dimlicht niet is verplicht. Zeg maar overdag, bij normaal weer.
Hoe zit het nou met de mistlichten? Is er een verschil van mogen gebruiken tussen voor en achter? Mistlampen voor worden ook wel eens breedstralers genoemd, betekent dit dat je ze ook anders dan bij dichte mist mag gebruiken? Want ik hoor wel eens (en zie op die programma's op tv) dat je zo een bekeuring hebt als je je breedstralers/mistlampen voor aan hebt! Mistlampen achter neem ik aan alleen bij (zeer) dichte mist, minder dan 50m? Het is voor mij nieuw dat je met regen en sneeuw ook mistlampen (voor en achter) mag voeren...
Gr. Paul
Geplaatst: 18.01.2008 - 14:07
door pch
Ik heb het zelf maar even opgezocht op de site van de politie:
Gebruik mistlampen
In donkere dagen is het belangrijk om te weten hoe je als bestuurder van een motorvoertuig beter zichtbaar bent met slecht weer. De politie concludeert dat er nogal wat automobilisten zijn die ten onrechte met mistlichten aan de voor en/of aan de achterzijde rijden, omdat men kennelijk niet weet wanneer het gebruik van mistlichten is toegestaan.
Wanneer mogen mistlichten worden gebruikt?
Voor het onderscheid van soorten mist houdt het KNMI in De Bilt de volgende standaard aan:
200 – 1000 meter zicht = mist
50 – 200 meter zicht = dichte mist
minder dan 50 meter zicht = zeer dichte mist
Het gebruik van mistlichten aan de voor- en achterzijde is niet verplicht, maar als het zicht ernstig wordt belemmerd door mist, sneeuwval of regen dan mogen bestuurders van motorvoertuigen mistlichten gebruiken.
Het moet dus gaan om weersomstandigheden waarin de automobilist de snelheid voor eigen of andermans veiligheid behoorlijk moet reduceren omdat er bij wijze van spreken geen hand voor de ogen te zien is.
Voor de mistlichten aan de voorzijde is dat het geval bij dichte mist - dus met een zicht van minder dan 200 meter -, hevige sneeuwval of zware regenbuien. Ze mogen dus niet worden gebruikt bij mist met een zicht van bijvoorbeeld 700 meter, bij "motregen" of hier en daar een sneeuwvlok
Het rode mistachterlicht of mistlicht aan de achterzijde mag alleen maar worden gebruikt bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter; dus zeer dichte mist en hevige sneeuwval.
Het is niet toegestaan om het mistachterlicht te gebruiken tijdens regenbuien omdat de verhelderende werking voor het overige verkeer juist een verblindende werking kan hebben.
Worden mistlichten anders gebruikt dan toegestaan, dan doet dat afbreuk aan de verkeersveiligheid en kan het voor de betrokken automobilist een boete opleveren.
De belangrijkste eisen aan mistlampen
De mistlichten aan de voorzijde:
De mistlichten mogen niet verblindend zijn
Het moeten er 2 zijn en ze mogen alleen wit of geel stralen
Ze mogen alleen bij dimlicht worden gevoerd
De mistlampen moeten zijn voorzien van het keurmerk ECE/EG, waarbij in het glas (kunststof) of op de behuizing van de verlichtingsunit de letters E(2) en de letter B (Brouillard) moeten zijn aangebracht. Als deze letter er niet in staat zijn het geen mistlampen en mogen ze niet worden gevoerd.
Het mistlicht aan de achterzijde:
Door middel van een controlelampje op bijvoorbeeld het dashboard moet de
bestuurder kunnen zien dat het mistachterlicht is ingeschakeld
Het mistlicht (1 of 2 lichten) mag alleen rood uitstralen
De mistlampen moeten zijn voorzien van het keurmerk ECE/EG, waarbij in het glas (kunststof) of op de behuizing van de verlichtingsunit de letters E(2) en de letter F (Foc) moeten zijn aangebracht. Als deze letter er niet in staat zijn het geen mistlampen en mogen ze niet worden gevoerd.
Geplaatst: 18.01.2008 - 14:10
door Oceanracer
Ik had het niet beter kunnen verwoorden.
