Tuning door Volvo dealers

Alles over motortuning van je Volvo. Houd er rekening mee dat door tuning van je Volvo elke aanspraak op garantie van de dealer of Volvo AB vervalt. Richtlijnen van Volvo zijn hier zeer strikt over.
Gesloten
Gebruikersavatar
Ben
Executive Member
Berichten: 40459
Lid geworden op: 09.09.2004 - 16:57
Locatie: Even ten noorden van de Paltz
Contacteer:

Ook op dit forum blijft voortdurend dezelfde vraag terugkomen: kan een Volvo-dealer mijn auto tunen?
Dit is de richtlijn van Volvo Nederland waar de dealer zich aan te houden heeft.

Betreft: Tuning van Volvo voertuigen

Mevrouw, mijne heren,

Volvo Cars Nederland B.V. ("Volvo") is bekend met het feit dat sommige Volvo dealers het gelicenseerde VIDA software systeem gebruikt voor het aanpassen, "tunen", van Volvo voertuigen. Onder "tunen" wordt verstaan het doorvoeren van niet-toegestane veranderingen in het originele motormanagement softwaresysteem, waardoor onder andere vermogen en koppel van de motor vergroot wordt.

Volvo distantieert zich uitdrukkelijk van de hiervoor omschreven gang van zaken.

Het tunen kan een aanzienlijk negatief effect hebben op de betrouwbaarheid, levensduur en veiligheid van het betreffende motorvoertuig. Volvo voertuigen zijn ontworpen en vervaardigd om optimaal te functioneren met het originele motorvermogen en koppel. Indien dit wordt vergroot door veranderingen aan het motormanagement softwaresysteem, bestaat er een gerede kans dat het rijgedrag en de remwerking van het voertuig wijzigt, waardoor de veiligheid van het voertuig wordt aangetast. Indien dergelijke wijzigingen resulteren in een ongeluk waardoor schade door dood of lichamelijk letstel danwel schade aan andere zaken ontstaat, loopt Volvo het risico dat zij op grond van de wet aansprakelijk wordt gehouden voor deze schade. Mocht Volvo gehouden worden om deze schade te vergoeden, dan zal zij op haar beurt aansprakelijkheid afwijzen en de schade verhalen op de dealer die de wijzigingen heeft doorgevoerd.

Uit hoofde van de dealerovereenkomst tussen u en Volvo vloeit onder andere voort dat u zich als dealer dient in te spannen om de doelstellingen van Volvo te verwezenlijken. De voornaamste doelstellingen, die de kracht vormen achter het handelsmerk "Volvo", zijn klantentevredenheid en veiligheid. Zoals u weet staat met name de veiligheid bij Volvo hoog in het vaandel. Het tunen van Volvo voertuigen door een dealer binnen het distributienetwerk van Volvo is duidelijk in tegenspraak met de doelstellingen van Volvo.

Daarnaast bepaalt artikel 16.2 van de dealerovereenkomst - kort omschreven - dat de dealer geen enkele onverantwoorde wijziging aan Volvo voertuigen mag aanbrengen en de voertuigen niet dan met schriftelijke toestemming van Volvo zal wijzigen, tenzij deze wijziging plaatsvindt op grond van een schriftelijke instructie van de eindgebruiker.

In laatstgenoemd geval dient de dealer de klant voorafgaand aan de wijziging te informeren dat de wijziging een gedeeltelijk of volledig verlies van enige door Volvo gegeven garantie tot gevolg zou kunnen hebben. Indien u verzuimt om de klant dienovereenkomstig te informeren en Volvo desondanks aan haar garantieverplichtingen wordt gehouden, zal zij alle schade die zij hierdoor lijdt op u verhalen.

Het tunen kan tevens een negatief effect hebben op de uitlaatgasemissie van het motorvoertuig. Volvo heeft uitstootgegevens aan de overheidsinstellingen verstrekt en daarbij gegarandeerd dat de uitstoot gedurende een aantal jaren gelijk blijft. Volvo kan aansprakelijk worden gehouden en een geldelijke boete opgelegd krijgen indien de opgegeven gegevens in de praktijk niet blijken te kloppen als gevolg van handelingen van het dealernetwerk. Ook de juridische en financiële gevolgen die Volvo hierdoor ondervindt zal zij op u afwentelen.

Volvo wijst er uitdrukkelijk op dat de relatie tussen u en Volvo op het spel wordt gezet indien u zich actief met het tunen van de Volvo voertuigen bezighoudt. De overeenkomst tussen partijen geeft Volvo het recht om deze met onmiddellijke ingang te beëindigen indien de dealer in strijd handelt met één van zijn wezenlijke verplichtingen. Eén van de wezenlijke
verplichtingen is de schending door de dealer van verplichtingen ten aanzien van de regels en voorschriften van Volvo met betrekking tot haar handelsmerken. Het tunen van Volvo voertuigen valt daaronder.

Tenslotte dienen de partijen zich volgens de dealerovereenkomst te richten op klantentevredenheid. Alle dealers binnen het distributienetwerk van Volvo zijn zich er terdege van bewust dat het tunen het verlies van de door Volvo gegeven garantie kan hebben. Dit zal weer een negatieve invloed op de zekerheden van de klant hebben. Eén en ander is duidelijk niet in het belang van de klant.

Volvo vertrouwt er op dat u zich het belang van het hierboven omschrevene realiseert en dat u, gelet op het bovenstaande, het tunen niet binnen het kader van uw bedrijfsactiviteiten uitvoert.

Volvo zal de nodige stappen ondernemen om getunede Volvo voertuigen te identificeren en indien nodig passende maatregelen te treffen jegens eventueel betrokken Volvo dealerbedrijven, waaronder het eenzijdig beëindigen van de VIDA-overeenkomst.

Hoogachtend,

VOLVO CARS NEDERLAND B.V.
Gebruikersavatar
Ben
Executive Member
Berichten: 40459
Lid geworden op: 09.09.2004 - 16:57
Locatie: Even ten noorden van de Paltz
Contacteer:

Inmiddels is tuning door Volvodealers mogelijk door de samenwerking met Polestar tuning.
Ook voor tuning kun je dus bij de dealer terecht.
Volvohistorie: 244-245-440-850-V70-V70-S60-XC70-XC70-245-S70-V70
Gesloten

Terug naar “Tuning (niet optisch)”