Alle antwoorden zijn het nèt niet helemaal
De enige twee mogelijkheden die er zijn om, in geval van een auto van de zaak, vrijstelling van de BPM te krijgen, zijn de volgende.
1. Werknemersvrijstelling
Als je werknemer bent van een in het buitenland gevestigde onderneming, dan kun je onder voorwaarden een werknemersvrijstelling van bpm krijgen voor personenauto's, bestelauto's en motoren die in het buitenland zijn geregistreerd. Een vrijstelling vraagt je aan met het formulier ‘Aanvraag vergunning vrijstelling bpm werknemer’.
Hoofdvoorwaarde voor deze vrijstelling is dat de personenauto, bestelauto of motor door een IN HET BUITENLAND GEVESTIGDE WERKGEVER ter beschikking is gesteld aan een in Nederland wonende werknemer. In de vrijstellingsvergunning kunnen inwonende gezinsleden worden vermeld die de personenauto, bestelauto of motor privé mogen gebruiken.
De belangrijkste overige voorwaarden voor de werknemersvrijstelling zijn:
• Je moet een schriftelijke verklaring overleggen waarin je werkgever aangeeft dat de personenauto, bestelauto of motor hoofdzakelijk is bestemd voor de uitoefening van werk BUITEN Nederland.
• Je hebt zelf geen invloed op de beslissing in welk land de personenauto, bestelauto of motor wordt geregistreerd.
• Alleen de werknemer of zijn inwonende gezinsleden maken in Nederland gebruik van het motorrijtuig.
.
2. Werkgeversvrijstelling
Als je werkgever bent van een in het buitenland gevestigde onderneming, dan kunt je onder voorwaarden een werkgeversvrijstelling van bpm krijgen voor personenauto's, bestelauto's of motoren die in het buitenland zijn geregistreerd. Een vrijstelling vraagt je aan met het formulier ‘Aanvraag vergunning vrijstelling bpm werkgever’.
Voor deze vrijstelling moet je in Nederland wonen en voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:
• Je bent hoofd van een in het buitenland gevestigd eenmansbedrijf.
• Je bent lid van een in het buitenland gevestigde maatschap.
• Je bent bestuurder, vennoot of aandeelhouder van een in het buitenland gevestigde vennootschap.
Daarnaast geldt voor de personenauto, bestelauto of motor dat:
• de eigenaar / houder niet zelf werknemer van de onderneming is
• het in Nederland alleen wordt gebruikt door de eigenaar of houder zelf of zijn inwonende gezinsleden
• uit de kilometerregistratie moet blijken dat de auto voor TEN MINSTE 50% ZAKELIJK BUITEN NEDERLAND wordt gebruikt. De afstand die wordt afgelegd van de woonplaats naar de in het buitenland gelegen werkplaats en omgekeerd telt hierbij niet mee !.
Indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan is de BPM verschuldigd.
Indien de auto gewoon in België in het vrije handelsverkeer is verworven m.a.w. de BTW is betaald (wel aan te tonen !) dan is in Nederland géén BTW meer verschuldigd.
Voor de rest geldt gewoon voor elke ingezetene van Nederland , ongeacht zijn nationaliteit (!), dat hij niet in een buitenlands gekentekende auto van de openbare weg in Nederland gebruik mag maken tenzij er BPM over is betaald. Dat is n.l. ook mogelijk op een buitenlands kenteken.
Wèl bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om éénmaal in een periode van een jaar (hoeft niet samen te vallen met een kalenderjaar) vrijstelling van de BPM voor een periode van maximaal 14 aaneengesloten dagen, te verkrijgen. Kan je via internet aanvragen.
Voor ALLE vrijstellingen geldt dat je ze in je bezit moet hebben VOORDAT je met de auto in Nederland gaat rijden !
Om je een idee te geven hoe, vooral in de grensstreken, de douane controleert, het volgende. Vorig jaar werd ik met mijn Portugees gekentekende auto in het NL/D grensgebied aangehouden. Alles was OK omdat ik geen ingezetene van Nederland meer ben. Ik was toch nieuwsgierig waarom ze mij aan hadden gehouden. "Wel meneer, we reden achter u en de wijze waarop u hier op de binnenwegen rondreed zag er niet uit als die van een 'toerist' die er voor de eerste keer reed" Nou dat kan kloppen want ik had voor mijn emigratie in dat gebied gewoond dus zo zie je maar, verdacht door mijn soepele rijstijl ! :drinking: :drinking: