Pagina 1 van 2
Pomp slaat af tijdens tanken
Geplaatst: 17.01.2010 - 18:41
door Marvaa
Als ik het vulpistool in de tankopening doe op de - volgens mij - goede manier, en je knijpt de 'trekker' volledig in, dan slaat hij vrijwel meteen weer af, net alsof de tank vol zit, terwijl hij gewoon leeg is. Heel soms doet hij het wel goed, maar meestal niet.
Enige oplossing die ik tot nog toe gevonden heb is de 'trekker' maar half inknijpen, dan blijft hij wel gewoon doorlopen...maar ja, het duurt dan ook 5 minuten voor mijn tank een keer vol is. Mateloos irritant in ieder geval.
Doe ik iets fout of is er iets kapot? Heeft iemand tips om dit irritante probleem te verhelpen?
Geplaatst: 17.01.2010 - 18:47
door Franswa
Ik heb dat met mijn V50 ook, het verschilt echter van pomp tot pomp. Dus aan de druk.
Als er gelijktijdig iemand aan de andere kant van de pomp ook tankt gaat het meestal wel goed.
Geplaatst: 17.01.2010 - 18:47
door liquid_force
komt dit voor bij alle tankstations of alleen bij 1? Het gebeurt mij namelijk standaard bij 1 van de tankstations hier in de buurt, en ben erachter dat het komt dat er teveel 'afval-gassen' vrijkomen ... waarschijnlijk is hij te strikt afgesteld ... heb de eigenaar al geinformeerd maar hij heeft geen zin om een her-keuring te doen, kost teveel ...
Geplaatst: 17.01.2010 - 18:48
door Cavallino
Iets met de ontluchting? Beetje draaien met het vulpistool helpt ook niet?
Geplaatst: 17.01.2010 - 18:50
door Marvaa
Ik heb nog geen verschil kunnen ontdekken tussen de verschillende pompstations.
Het probleem doet zich iniedergeval bij meerdere tankstations voor.
Het zou inderdaad iets met de ontluchting kunnen zijn.
Geplaatst: 17.01.2010 - 19:12
door Battlecruiser
Met mijn vorige auto (S90 1999) had ik het nooit, maar sinds ik dit jaar met een XC70 rijd, heb ik dit ook vaak.
Meestal tank ik bij hetzelfde tankstation, maar afgelopen jaar in Duitsland had ik het ook. En met mijn vorige auto tankte ik altijd bij diezelfde tankstations.
Ik moet altijd inschatten hoeveel ik moet tanken om niet te weinig benzine in de tank te krijgen. Volgens mij kan het wel eens liggen aan de kleinere tankopening t.o.v. oudere modellen. Een andere optie is dat de vorm van de tank meer schuim veroorzaakt tijdens het tanken, want dat heb ik ook regelmatig gezien.
Geplaatst: 17.01.2010 - 20:28
door Frederik Welvaert
Ik heb 1x een probleem gehad waarbij het vulpistool de boel dichtkneep toen de tank iets meer dan halfvol was. De tankbediende wou het vulpistool al terughangen, maar ik wees hem erop dat de tank bijna leeg was en er dus minstens 45 liter in zou moeten gaan, terwijl het pistool al "afklikte" na 30 liter. Darm weer erin en verder kunnen tanken, maar toen kwam er onderaan de auto wat diesel in een fijn straaltje uitgelopen. De tankbediende zei dat dat waarschijnlijk kwam door een foutje in de ontluchting van de tank (brandstof in de ontluchting?)
Tot nu toe op 2.5 jaar tijd maar 1x voorgehad, maar misschien zit het probleem bij jou dus in de ontluchting die niet goed werkt?
Geplaatst: 17.01.2010 - 21:00
door Paul
Heb het hier bij mijn Shell in Amstelveen ook bij pomp 5 andere pompen werkt het gewoon!
Maar komt me dus bekend voor, ligt aan gassen/luchtdruk.
Geplaatst: 17.01.2010 - 21:22
door Mike Philippens
Ik had dat ook bij mijn Opeltje, oplossing is het vulpistool een heel klein stukje terugtrekken. Ik denk ook dat het komt door de ontluchting oid. Ik heb net met de C30 getankt en daar deed ie het goed bij.
Geplaatst: 17.01.2010 - 21:48
door gsx750r
Het afslaan van de pomp heeft niets met de tankontluchting van de auto maken.
De werking van een vulpistool is als volgt:
De 'loop' van een vulpistool is niet een simpele buis. Het zijn eigenlijk twee buizen op elkaar, een grote en een kleine. De benzine die uit de grote buis spuit, brengt ook de lucht in de omgeving in beweging. Daardoor wordt lucht meegezogen, onder andere uit het kleine buisje. Als de benzinetank vol raakt, blijft er minder bewegingsruimte over voor de lucht. De luchtstroming wordt dan ook minder. De lucht in het kleine buisje stokt daardoor. In het kleine buisje zit een sensor, die dat registreert. Dat zorgt er vervolgens voor dat de brandstofpomp stopt.'
Helaas werkt dit systeem niet altijd goed. Als je bijv. een auto hebt waarbij de vulopening van de tank een 'scherpe' bocht maakt stroomt de benzine daardoor niet snel genoeg naar binnen. Het vulpistool registreert dat en ...........de pomp slaat al meteen af nadat je begonnen bent met tanken.
Bij de oude Rover die ik nog heb helpt het als ik het pistool op zijn kop in de vulopening stop maar handig is anders natuurlijk. Een andere manier is om het vulpistool iets terug te trekken en dan te tanken.
Overigens is het, zoals anderen ook al aangeven, niet bij alle tankstations een probleem.
Rob
Geplaatst: 17.01.2010 - 21:59
door 945i
Goh, dat heb ik ook al eens vaker gelezen...
We kunnen allemaal knippen en plakken, wel zo netjes er even bij te vermelden wie of wat de bron is...
Geplaatst: 17.01.2010 - 22:17
door Paul
Ah okey, dacht dus dat het met lucht te maken had, zei de meneer van Shell toen ik weer klaagde

Geplaatst: 17.01.2010 - 22:38
door gsx750r
945i schreef:Goh, dat heb ik ook al eens vaker gelezen...
We kunnen allemaal knippen en plakken, wel zo netjes er even bij te vermelden wie of wat de bron is...
Beste 945i helemaal begrijpen doe ik je opmerking niet. Indien ik een bron heb vermeld ik die ook.
Ik heb een ontstellende hoeveelheid bestanden op technisch gebied in de ruimste zin van het woord in een archief op mijn PC staan. Daar zitten oude en minder oude bij.
Soms is de bron niet meer relevant of te achterhalen omdat de info die ik gebruik is samengesteld uit relevante delen van andere bronnen. Soms herschrijf ik ze zodanig dat ze zijn toegesneden op het specifieke onderwerp waarbij ik ze wil gebruiken.
De oorspronkelijke bronnen schoon ik bij tijd en wijlen op zodat het voor mij overzichtelijk blijft.
M.a.w. ik gebruik de kennis zoals die tot me gekomen is. Of moet ik alle schoolboeken waar ik kennis uit heb vergaard ook vermelden.
Indien ik letterlijk een document of deel er van overneem en hier plaats vermeld ik de bron of ik geef, in geval van, een link naar de betreffende website.
Mijn verzoek is in het vervolg iets terughoudender te zijn met beschuldigingen van plagiaat te uiten !
Tenzij "Goh, dat heb ik al eens vaker gelezen' voor jouw als bewijslast geldt.
Rob
Geplaatst: 17.01.2010 - 22:45
door 945i
Tja, een groot deel van je tekst komt uit de koker van een Rotterdamse pomphouder.. maar ik geef toe, je hebt er een eigen sausje overheen gedaan.
Terug on-topic.
Geplaatst: 17.01.2010 - 22:45
door paulh
Dank voor de uitleg Rob. Ik heb dit probleem vrijwel standaard met mijn peugeot (of in elk geval totdat mijn vriendin erin rijdt - nu heeft zij het probleem). Ik ken het ook als een bekend probleem bij de peugeot 206, maar het heeft dan zeker met de 'hoek' van de vulbuis te maken, niet met de ontluchting (dat dacht ik ook). Weinig aan te doen dus . . . beetje rommelen met het vulpistool, meer niet (en geduld hebben ...)
Geplaatst: 17.01.2010 - 23:02
door Marvaa
Heel erg bedankt voor jullie reactie allemaal.
Echter een echte oplossing voor dit probleem is er kennelijk niet.
Binnenkort moet mijn auto voor een beurt en ik zal dit probleem voorleggen bij de volvo dealer ben benieuwd wat hun er over zeggen. Als ik meer weet zal ik het hier vermelden. Tot die tijd een beetje aanrommelen met tanken en vooral veel geduld hebben...
Geplaatst: 17.01.2010 - 23:11
door Frederik Welvaert
als het echt aan de hoek van de vulbuis zou liggen zouden toch alle c30 rijders het moeten hebben?
Geplaatst: 17.01.2010 - 23:29
door Marvaa
Ja inderdaad frederik en dan is het toch ook raar dat het per tankstation verschillend is als het aan de vulbuis zou liggen? Ik heb er namelijk niet altijd last van en bovendien lijkt het alsof ik er tegenwoordig meer last van heb.
Geplaatst: 17.01.2010 - 23:44
door Mike Philippens
gsx750r schreef:Het afslaan van de pomp heeft niets met de tankontluchting van de auto maken.
[knip]
Daardoor wordt lucht meegezogen, onder andere uit het kleine buisje. Als de benzinetank vol raakt, blijft er minder bewegingsruimte over voor de lucht. De luchtstroming wordt dan ook minder. De lucht in het kleine buisje stokt daardoor. In het kleine buisje zit een sensor, die dat registreert. Dat zorgt er vervolgens voor dat de brandstofpomp stopt.'
Strikt genomen heb je gelijk, maar het heeft dus wel degelijk te maken met de ruimte die te krap is om de brandstof snel genoeg naar binnen te krijgen. Dat leken dat dan voor het gemak onder het kopje ontluchting schuiven is technisch gesproken niet correct, maar het effect is hetzelfde.
Maar goed, voor we in een semantische discussie vervallen...het is iig wel fijn om te weten wat precies de oorzaak is.
Geplaatst: 18.01.2010 - 00:12
door arnoud
Ik heb dit probleem ook bij het tanken bij 'nieuwe' Shell stations. Bij de nieuwere stations met de hoger opgehangen spuiten in een zwarte kunststof houder heb ik dit probleem erg vaak.
Bijzonder irritant inderdaad.
Ik zat er aan te denken om het bij de dealer te melden of er iets aan te doen was, maar zal wel niks aan te doen zijn...