Pagina 1 van 2

V40 1.9D 115Pk wordt warm in bergen

Geplaatst: 06.09.2010 - 22:14
door YellowV40
De koelwater temperatuur van mijn V40 1.9D 115Pk uit 2001 werd afgelopen vakantie snel warm tijdens de langere bergbeklimmingen.

Volgens mij is er niet echt iets mis, ik heb geen lekkage, de radiator is redelijk schoon, maar de temperatuur loopt wel snel op, en dan is de remedie snel de airco uitzetten en de kachel aan met de ramen op, en verder helpt het ook wel om wat rustiger omhoog te rijden.

Voor de duidelijkheid, we hadden geen caravan, wel een skibox, maar de auto was niet overdreven zwaar beladen.

Ik zag dat er wel een topic was bij het type 1 (tot 2000), maar zijn er nog meer mensen die dit probleem bij dit type hebben gehad. Of zijn er nog mensen met tips?

Alvast bedankt voor de reacties...

Geplaatst: 06.09.2010 - 22:30
door Msuidgeest
Algemeen geldt dat je bij warme motor moet zorgen dat je toeren maakt. 3000 omwentelingen kan helemaal geen kwaad voor de motor. En daarnaast kun je ook bij warme motor langzamer gaan rijden.

Die airco kun je overigens rustig aan laten. Als je motor aan de kook gat, stopt de airco toch wel. Daarnaast, als de airco aanstaat bij stilstaande auto, heb je ventilatorkoeling van de aircofan. Zo koelt de motor toch ook een beetje af.

Geplaatst: 07.09.2010 - 12:31
door MDA
Dat zou toch echt niet moeten... De belasting die jij beschrijft zou bij lange na niet voor oververhitting van de motor moeten zorgen.

Dus ik denk dat er toch wat mis is met je koeling. Thermostaat ok? Waterpomp ok? Ventilator vd radiator ok?

Ik heb vele kilometers in de bergen gereden met mijn V40, en nooit de naald omhoog zien kruipen.

Geplaatst: 07.09.2010 - 13:14
door laheije
Het komt inderdaad zoals al geschreven op het toerental aan, een iets hoger toerental kan geen kwaad al mag dit ook weer niet veel te hoog zijn anders vererger je de klacht alleen maar. Ik heb dit bij een mb ook gehad een te hoog toerental in combinatie met een te lage versnelling en toen ging hij ook koken.
Hub

Geplaatst: 07.09.2010 - 19:34
door Bart Giesen
Maar wat is 'snel stijgend'? En hoe warm is warm dan?

Geplaatst: 07.09.2010 - 21:01
door sjoerdb
vroeger hielp het om hoger in toeren te gaan om dat de ventilator nog ouderwets werd aangedreven door een v-snaar. tegenwoordig gaat de ventilator aan als de temperatuur te hoog wordt.

of de thermostaat of de ventilator of de temperatuursensor kunnen het probleem veroorzaken.

Geplaatst: 07.09.2010 - 22:07
door Msuidgeest
Met meer toeren bedoel ik alleen maar dat je koelwater sneller door je blok stroomt.

Geplaatst: 08.09.2010 - 23:28
door Bart Giesen
Maar als je onvoldoende snelheid hebt, zal je radiator dit alsnog niet voldoende koelen :)

Ben het met sjoerdb eens. Echter, als de sensoren het zijn krijg je een melding.

Geplaatst: 09.09.2010 - 14:59
door MDA
Msuidgeest schreef:Met meer toeren bedoel ik alleen maar dat je koelwater sneller door je blok stroomt.
Hoewel je antwoord technisch correct is (meer toeren -> sneller water rondpompen), helpt dit advies de TS niet.

Dit blok heeft, onder alle omstandigheden, voldoende koelvermogen om niet te oververhitten. Meer toeren maken is dus geen oplossing voor de TS, want ook met lage toeren hoort je motor niet te veel op te warmen.

Er is gewoon iets mis met de koeling (temp sensor, ventilator, waterpomp oid), en dat los je op door dat onderdeel te vervangen en niet door meer toeren te maken.

Geplaatst: 09.09.2010 - 15:35
door v402t
Ben het met MDA eens: Ik had eens een kever, luchtgekoeld. Daar gaat die theorie wel op. Hoe hoger in de toeren, hoe harder de fan draait. Tegenwoordig heeft de fan een eigen motor en is de snelheid daarvan niet afhankelijk van je toerental. Ok, je waterpomp loopt harder, maar je water zal niet 'kouder" worden. Integendeel: hoe meer toeren hoe meer wrijving (=warmteontwikkeling)

Geplaatst: 09.09.2010 - 22:46
door Msuidgeest
Maar waar staan we inmiddels? TS heeft zich nog niet gemeld of het allemaal geholpen heeft.

Geplaatst: 09.09.2010 - 22:52
door 945i
Toch koelt KVS beter als het sneller door het koelsysteem loopt. En zeker als de belasting hoog is, kan en hoeft een motor niet op temperatuur te blijven bij lage toerentallen.
Dus helpt een hogere omloopsnelheid wel degelijk, ook als alle onderdelen in orde zijn.

Geplaatst: 10.09.2010 - 22:49
door YellowV40
Sorry voor de late reactie, maar zoals ik al zei lijkt er niets defect.
De electrische fan gaat netjes aan en uit, tijdens de rest van de ritten staat de koelwater temperatuur netjes in het midden, dus de klep werkt ook goed.
De airco uitschakelen werkt bij oververhitten trouwens wel heel goed, want je ziet de temperatuur na zo'n 20 seconden weer zakken als je de airo uit zet en de kachel omhoog.
Het lijkt er dus sterk op dat de motor zoveel warmte genereerd dat de radiator dit niet weg kan koelen.
Waterpomp zou nog kunnen, maar hoe controleer je die, en waarom zou dan de ventilator aan springen want dan zou je verwachten dat het koelwater in de radiator wel koel genoeg is toch?

Geplaatst: 11.09.2010 - 12:13
door Msuidgeest
Even een andere tip: kun je in de radiator kijken van af de voorkant? Het zou best kunnen dat daar inmiddels vliegjes en klein vuil in zit. Als je dat nat spuit en even laat weken, kun je dat er redelijk makkelijk uitkrijgen.
Zo wordt de luchtstroom niet belemmerd om je radiator te koelen.

Geplaatst: 11.09.2010 - 13:16
door edwinopzolder
Wanneer de motortemperatuur is opgelopen en je schakelt een versnelling terug zul je zien dat deze weer daalt. Immers je hoeft minder gas te geven om dezelfde snelheid aan te houden en dus hoeft de motor minder te zwoegen.
Het is heel logisch je fietst zelf toch ook niet in de hoogste vernelling de berg op als je dan voor je gevoel te veel kracht moet zetten? Krijg je het ook snel warm van.
Mee eens er zijn autos die de koelcapaciteit ruimer hebben.

Geplaatst: 15.09.2010 - 12:36
door MDA
edwinopzolder schreef:Wanneer de motortemperatuur is opgelopen en je schakelt een versnelling terug zul je zien dat deze weer daalt. Immers je hoeft minder gas te geven om dezelfde snelheid aan te houden en dus hoeft de motor minder te zwoegen.
Het is heel logisch je fietst zelf toch ook niet in de hoogste vernelling de berg op als je dan voor je gevoel te veel kracht moet zetten? Krijg je het ook snel warm van.
Mee eens er zijn autos die de koelcapaciteit ruimer hebben.
Sorry hoor, maar dit is echt onzin.

A) als je terugschakelt, bij gelijkblijvende snelheid, dan maak je meer toeren. Meer toeren is meer vermogen, en in een lagere versnelling lever je meer koppel aan de wielen. Dus terugschakelen geeft meer vermogen en meer koppel. Dat gaat wel ten koste van meer benzine (dat is immers waar een motor vermogen vandaan haalt). Meer toeren betekent ook meer warmteproductie (want meer verbranding van benzine), maar ook dat de waterpomp sneller draait. Dus dat heft elkaar redelijk goed op.

B) De koelcapaciteit van de V40 is prima voldoende. Deze renault dieselmotor wordt in vele auto's gebruikt, en geen van die auto's heeft notoire koelproblemen. Dus hoe kom je erbij dat de S/V40 onvoldoende koelcapaciteit hebben?

Ik blijf erbij: als je bergop oververhit, is er iets mis met je koeling. YellowV40, je zegt wel dat er niks defect is, maar hoe weet je dat? Weet je zeker dat je radiator / koelleidingen niet ergens verstopt zijn? Of dat je pomp aan het einde van zijn leven is? of dat je ventilator wel aanslaat als de temp sensor aan aangeeft?

Geplaatst: 15.09.2010 - 20:13
door edwinopzolder
MDA,

Ik beweer niet dat de koelcapaciteit onvoldoende is, ruimer is nog altijd meervoud van ruim. Alleen bij deze motoren komt het sneller voor zo ook de mijne.
Jij zegt dat het onzin is maar dat komt omdat je het niet begrijpt of niet goed leest want yellow V40 rijdt in de bergen.
Wat ik denk dat er aan de hand is is dat zijn koppel in de hoogste versnelling niet hoog genoeg is om de auto in de bergen dan nog te kunnen laten versnellen. Het gevolg is dat hij of de cruise control vol gas geeft om de snelheid vast te houden.
Begrijp je het niet kijk dan op dat moment maar op je verbruiksmeter. Dan zie je hoeveel arbeid de motor leveren moet en arbeid is warmte zie fietsverhaal.

Geplaatst: 15.09.2010 - 22:40
door YellowV40
Edwin en MDA,

Ik weet niet zeker of er niets mis is, maar er lijkt niets mis. Nu kan ik natuurlijk wel op de gok een paar onderdelen vervangen, maar ik zal nooit weten of het geholpen heeft, totdat ik volgend jaar weer in de bergen beland.
Als er nog iemand tips heeft hoe ik de werking van de waterpomp kan controleren dan hou ik me aanbevolen!

En verder was ik wel benieuwd of er meer mensen zijn met dit probleem, maar aan de reacties te zien zal er toch wel iets niet goed zitten want anders waren er ook wel reacties geweest van mensen met een caravan.

De redenering van MDA klopt volgens mij ook niet helemaal, terugschakelen geeft je wel meer reserve vermogen, maar bij gelijkblijvende snelheid zal je in beide gevallen evenveel vermogen gebruiken.

Wat ik in de bergen wel deed is terugschakelen en ook terug gaan in snelheid, dan krijgt de motor het wat makkelijker. Dus bijvoorbeeld van 80 in z'n 3 naar 50 in z'n 2, maar in beide gevallen zat ik voor m'n gevoel nog een stuk onder zijn maximale vermogen.

Geplaatst: 15.09.2010 - 23:26
door MDA
YellowV40 schreef:
De redenering van MDA klopt volgens mij ook niet helemaal, terugschakelen geeft je wel meer reserve vermogen, maar bij gelijkblijvende snelheid zal je in beide gevallen evenveel vermogen gebruiken.

Wat ik in de bergen wel deed is terugschakelen en ook terug gaan in snelheid, dan krijgt de motor het wat makkelijker. Dus bijvoorbeeld van 80 in z'n 3 naar 50 in z'n 2, maar in beide gevallen zat ik voor m'n gevoel nog een stuk onder zijn maximale vermogen.
Wat is nou weer 'reserve vermogen'? Vermogen = pk's. Als je naar ieder willekeurige pk kromme kijkt zie je dat meer toeren = meer pk's, totaan de toerenbegrenzer.

Ach, ik heb mijn zegje gedaan. Doe er mee wat je wil.

Geplaatst: 16.09.2010 - 07:38
door V480-S60
Ik zal eindelijk maar eens reageren.

Dit is NIET goed. Een 115pk Diesel mag NIET warmlopen.
Ik ben zelf 3 jaar lang met caravan en hoge temperaturen naar Zuid en midden Frankrijk gereden met een dergelijke wagen. Ik heb nooit een geval van oplopende temperatuur gehad. Niet bij het beklimmen van een wat steilere helling, niet tijdens het, in het snikhete, langzaam rijden.
En ja ook bij mij blies de airco. Dus een redelijk zware belasting.

Mijn gevoel is dat je te laat schakeld als je omhoog gaat. Je moet de motor toeren laten maken. Zowiezo is het bergrijden op de CC niet verstandig. Deze is toerental gestuurd en zodra je bergop gaat zal de snelheid afnemen. Je moet dus gas bijgeven (en meer toeren maken) om de snelheid te houden. En als ie geen toeren maakt zal de motor warmer worden. Want dan wordt er niet genoeg gekoeld.

Er zitten idd hele theoriƫn achter maar bovenstaande merk je in de praktijk.

Ohw ja, nog even: Vermogen is (top)snelheid, en Koppel is op gang komen.