Pagina 1 van 2

Slechte wegligging

Geplaatst: 20.01.2012 - 16:34
door Rik_J
Ik heb een Volvo 440 uit '96 en nadat ik twee keer achterstevoren heb gestaan, heb ik de bandjes maar eens goed gecontroleerd. Deze waren achter bijna versleten. Heb ze nu vervangen voor Michelin bandjes. Sindsdien geen last meer gehad van achterstevoren staan, maar ik ben ook wel een stuk voorzichtiger geworden.

Toch heb ik het idee dat er iets niet helemaal goed is aan de wagen. In de bochten op de snelweg deint de auto nogal en heb ik het idee dat ik op de limiet rijdt. Ik ga dan heus niet sneller door de bocht dan andere auto's, eerder langzamer.

Ik heb wat gezocht op het forum en kwam tegen dat m'n schokbrekers (achter) mogelijk versleten zijn. Ik heb deze bekeken en lijken mij nog goed. Ook wanneer ik de achterkant indruk, komt de auto omhoog en stopt daarna met deinen. Dit geldt ook voor de voorkant. Ook heb geen last bij drempels of kinderkopjes.

Is er iets anders dat mogelijk versleten kan zijn of iets dat ik moet controleren? Dit rijdt niet echt relaxt nu, vooral nu het wat natter/gladder wordt en er meer wind staat.

Geplaatst: 20.01.2012 - 16:48
door Iroll
Schokbrekers kan je niets aan zien, maar kunnen wel versleten zijn. Deinen is typisch voor versleten schokbrekers. Kijk allereerst of ze nog goed vastzitten en of de rubbers van de bevestiging uitgedroogd zijn
Andere zaken kunnen de rubbers zijn van de langsdragers en draagarmen. Die drogen uit waardoor er ruimte ontstaat. En vervang de droplinks, de kleine stangetjes die tussen de stabilisator en wielophanging zitten, die gaan niet lang mee. Die kosten rond de €20 per kant.

Geplaatst: 21.01.2012 - 08:41
door Rik_J
Bedankt voor de reactie. Ik zal alle rubbers eens goed nakijken. Echter heb ik wel twijfels bij het feit dat de schokbrekers versleten zouden kunnen zijn, want dan zou dit toch te merken moeten zijn bij hobbels, kinderkopjes en slechte wegen? Ook bij het induwen en loslaten van de auto is geen deinen te zien.

Die droplinks worden ook wel "anti-roll bar droplinks" genoemd op Google. Zorgen deze er inderdaad voor dat de auto niet gaat "rollen" in de bochten? Ik kan er eigenlijk niets over vinden wat de functie er precies van is en wat de klachten zijn bij versleten droplinks.. Dus concrete vraag; wat doen deze droplinks eigenlijk?

Geplaatst: 21.01.2012 - 12:18
door Iroll
De droplinks (eigenlijk doet de anti rollbar dat, de droplinks zorgen voor de verbinding tussen a.rollbar en chassis) houden de wielen rechts en links op het wegdek gedrukt in de bochten zodat hij stabiler en scherper stuurt en verminderd de invloed van zijwind als ze in orde zijn. Kijk even op speling op de rubbers ervan en op roest. Meestal is het 1e symptoom van versleten zijn kraken en steunen. Klinkt een beetje als de tuigage van een zeilboot als je over hobbels en in bochten rijdt.

Geplaatst: 21.01.2012 - 17:43
door Dirtbag
Als je de achterkant indrukt, dan zou die met goeie dempers alleen maar uitveren en eigenlijk niet voorbij het stilstand punt moeten komen.

Als hij nog 3 keer door deinst zijn ze rot en kun je ze het beste meteen vervangen.

Indrukken is ook iets wat je niet op een lieve manier doet, mijn manier is door eenvoudig een voet op de trek haak kogel te zetten en gewoon voluit naar beneden te stampen.

zonder kogel aan de achterkant kun je het beste een goed deel van je gewicht op de hoek aan de achterkant zetten en dan per kant drukken.

NIET midden op een stuk plaatwerk gaan drukken, tenzij je graag deuken wilt hebben.

Je kunt ook een garage in de buurt bellen en vragen of ze een schokdemper tester hebben. Dan kunnen ze je in 5 minuten vertellen of ze rot zijn. :)

De droplinks en antiroll bar doen alleen maar wat als je 1 kant van de auto zwaarder belast dan de ander. Dit gebeurd dus als je door een bocht gaat of als je met 1 wiel door een gat rijdt.

mvg

db

Geplaatst: 21.01.2012 - 18:01
door Iroll
De droplinks en antiroll bar doen alleen maar wat als je 1 kant van de auto zwaarder belast dan de ander. Dit gebeurd dus als je door een bocht gaat of als je met 1 wiel door een gat rijdt.
En vergeet de zijwind niet.

Geplaatst: 23.01.2012 - 09:04
door Rik_J
Hartelijk bedankt voor de antwoorden. Gisteren heb ik de schokbrekers getest samen met mijn broertje (op de manier die Dirtbag beschreven heeft). De auto deint niet na, dus ik ga er van uit dat de schokbrekers goed zijn.

Helaas heb ik geen tijd meer gehad om de verschillende rubbers te controleren. Dit is iets wat ik deze week nog ga doen!

Verder ben ik wezen zoeken op het internet naar nieuwe droplinks, alleen hebben deze verschillende namen, zoals droplinks en stabilisatorstang?
Via de zoekfunctie op dit forum kom ik een eerder antwoord van Iroll tegen, waarin je verwijst naar autopartsonline. Ik heb daar gezocht, en is dit het onderdeel dat je bedoelt?

Verder is het de auto opkrikken, wiel verwijderen, stangetje verwijderen en plaatsen met een ring en steeksleutel 17 en een steeksleutel 13? Dit kan bij iedere kant apart? Ik hoef dus niet de wagen aan beide kanten tegelijk op te krikken?

Geplaatst: 23.01.2012 - 12:10
door Dirtbag
In dit geval moet je de auto dus beide wielen opkrikken. Als je namelijk 1 wiel opkrikt is de andere belast en zal er nogal kracht staan op die droplinks. Misschien dat je hem er wel uit krijgt maar er in is dan een compleet ander verhaal.

Het beste kun je de auto opkrikken en er twee as steuntjes onder zetten en dan gelijktijdig de beide droplinks vervangen.

Wat mij nog wel een beetje jeukt is dat een droplink eigenlijk altijd wel z'n werk doet. Als hij speling heeft kun je dat horen, maar een speling van een mm merk je volgens mij niet zo snel in de wegligging. ik zou het eerder zoeken in de uitlijning, of veren die aan het afbrokkelen zijn, je zou zelfs nog kunnen kijken of alle wielen wel soepel draaien.

Als er een droplink los is gekomen, ja, dan rijdt een auto die er op berekent is als een dronken koe, maar als ze versleten zijn :?

De stabi stang kan trouwens ook nog steeds een keer breken. Dat zou dan wel iets moeten zijn dat je hebt gehoord ofzo ;)

Btw, de wieldrager wordt aan de stabilisator stang verbonden met de droplinks.

@Iroll: correct zijwind ook, echter is dat mijns inziens bij een lage brede auto als een 440 niet echt een grote kracht. Zoveel helt de auto niet over als de wind er tegen aan blaast. Bij hoge SUV's en bejaardenmobielen is dit veel sterker een issue (wagen-R om maar eens een smerig naam in de mond te nemen) ;)

mvg

db

Geplaatst: 23.01.2012 - 13:55
door Rik_J
Dirtbag bedankt voor de duidelijke uitleg.

Echter heb ik vorige week wel degelijk veel last gehad van de wind. In sommige gevallen ben ik zelfs 100 gaan rijden op de snelweg i.p.v. de 120 tot 130 kilometertjes per uur die ik normaal rijd.

Nu noem je ook de uitlijning van de auto, ik heb pas m'n banden vervangen dus eigenlijk zou ik even goed moeten kijken of de banden die eronder zaten recht afgesleten zijn? Mogelijk dat daar dus iets fout zit?

Geplaatst: 23.01.2012 - 16:04
door frank460
Hoef je dan helemaal niks te voelen van de wind? Ook als het een stevige windkracht is? Bij harde wind doet m'n 460 ook wel eens vreemde dingen...

Geplaatst: 23.01.2012 - 16:12
door FrankS60
Heb je geen speling op je stuurinrichting? Of zoals eerder geopperd op je rubbers in de draagarmen?

Verder is de uitlijning inderdaad ook zeker van invloed, let ook op camber; schuin staan wiel als je voor/achter de auto staat. Voor de auto hurkend/liggend kijkend naar de onderkant bumper moeten de voorwielen rechtop staan of een tikje zoals dit /---\ . Staan ze (overdreven) \---/ dan kun je ook een waardeloze wegligging hebben. Te veel /---\ is ook niet goed! Even na (laten) meten bij de uitlijner.

Kijk ook even of je de originele bandenmaat (of passende andere maat) wel onder de auto hebt zitten, heb ooit een auto gehad met de verkeerde maat banden en die glibberde ook als een paling in snot over het wegdek.

Geplaatst: 23.01.2012 - 16:29
door Iroll
De link is idd van de droplinks die ik bedoelde. En je kan het gewoon kant voor kant doen, beide zijden opkrikklen is nergens voor nodig. Je kan ze er zo onderuit en weer eronder zetten met een wiel van de grond. Kan ook zijn dat de rubbers van de antirollbar zelf, die loopt van links naar rechts, versleten zijn en daardoor speling hebben. De a.bar zit met twee rubbers op het chassis bevestigd.
En van de 400 serie kan je alleen de sporing (toe-in of toe-out) aanpassen, er is geen mogelijkheid om het camber en caster aantepassen dmv uitlijnen.
@Iroll: correct zijwind ook, echter is dat mijns inziens bij een lage brede auto als een 440 niet echt een grote kracht. Zoveel helt de auto niet over als de wind er tegen aan blaast. Bij hoge SUV's en bejaardenmobielen is dit veel sterker een issue (wagen-R om maar eens een smerig naam in de mond te nemen)
Dat heb je mis, zijwind oefend een grote kracht uit en de a.rollbar heeft daar een grote invloed op. De 1e serie 440/460 had geen achterste anti rollbar en die hebben veel meer last van zijwind gevoeligheid. Niet voor niets heeft Volvo later besloten om ook achter een a.roll bar toe te voegen.
Een hogere auto heeft een dikkere a.bar nodig als een lagere, dat is het verschil.

Geplaatst: 23.01.2012 - 16:36
door FrankS60
Zou het toch wel even controleren, ondanks dat het bij deze serie blijkbaar niet aan te passen is. Als er (vorige eigenaar?) een klapper mee is gemaakt (stoep/aanrijding enz) kan het wel zijn dat er zaken verbogen zijn of niet meer zitten zoals het hoort. Een beetje garage met uitlijnapparatuur beschikt ook over een manier om dit te meten.

Geplaatst: 23.01.2012 - 16:42
door Iroll
Daar heb je wel een punt. Maar als daar iets mis mee blijkt te zijn zal de draagarm vervangen moeten worden, die is dan krom. Of de achteras. En dat kan je zo zien met een blik onder de auto. De auto zal dan ook niet meer rechtuit rijden met stuur los en de band(en) zal scheef afslijten of stuur zal trillen.

Geplaatst: 23.01.2012 - 18:40
door frank460
Is het dan dat ik de wind ook zo goed voel vanwege de versleten rubbers van m'n draagarmen? Staat al op de planning om deze binnenkort te vervangen...

Geplaatst: 23.01.2012 - 19:33
door Iroll
Yep, dat zal je goed merken aan een wat nerveus weggedrag. Dit is ook een APK afkeur. De rubbers moet je uit-en inpersen. Je kan er ook voor kiezen, zoals de meesten, om de hele draagarm te vervangen. Is duurder maar dat spaar je weer uit omdat het een stuk minder werk is.
Het uit-en inpersen kan uiteraard ook. Dat kan je in een DHZ doen, die hebben wel een hydraulische pers. Voor de zekerheid wel even de toe-in laten checken na het vervangen bij een uitlijner. Je hebt kans dat de auto niet rechtuit stuurt en/of de voorbanden gaan scheef afslijten met nwe rubbers.

Geplaatst: 23.01.2012 - 20:45
door frank460
Ik vervang gewoon m'n complete draagarmen en laat het doen door iemand die zelf ook vele 460's heeft gehad. Even off topic maar ben wel nieuwsgierig: kan ik zelf ook zien of dat de motorsteunen aan vervanging toe zijn? Zo ja, hoe?

Geplaatst: 24.01.2012 - 07:44
door Iroll
Je hebt 2 types, afhankelijk van bouwjaar. De oude zijn van massief rubber en scheuren af. De "moderne" zijn rubberbollen gevuld met hydraulische olie. Als daar een scheurtje inkomt loopt de olie eruit. Zo'n scheurtje kan lastig om te zijn om te zien, vaak herkenbaar aan de weg gelekte olie. OP een brug kan je ze goed bekijken, van bovenaf is dat niet goed te doen. Je kan eens proberen om flink aan het motor blok te trekken en rukken om te zien of er overdreven veel speling opzit.

Geplaatst: 24.01.2012 - 08:19
door Rik_J
Bedankt voor alle reacties, ik heb dus het een en ander komend weekend om te checken:

- Droplinks (met name de rubbers)
- Speling op de stuurinrichting (draagarmrubbers etc.)
- Anti roll bar inspecteren
- Oude banden controleren op gelijkmatige slijtage

Eventueel de auto laten uitlijnen, ik zie via internet prijzen van 60 euro, zijn dat redelijke prijzen?

Geplaatst: 24.01.2012 - 11:21
door Iroll
Uitlijnen alleen als je klachten hebt over scheef afslijtende of cuppende voorbanden of als de auto niet rechtuit stuurt als je het stuur loslaat of als spoorstangen of draagarmvervangen zijn. Anders is het weggegooid geld voor een 400 serie. Ik zou 'm in plaats van uitlijnen op een schokbreker testbank zetten.