Pagina 1 van 2
Werking remmen bij stilstand motor uit
Geplaatst: 13.05.2012 - 22:49
door themull
Hoi bij mijn D5 uit 2005 moet je bij stilstand bijvoorbeeld na parkeren op een hellende oprit heel erg ferm het rempedaal indrukken voordat de remmen ook daadwerkelijk werken. Dus bij starten en ontkoppelen en rem ingedrukt moet je met behoorlijke kracht tewerk gaan. Direct na het starten werk de remmerij wel goed en ook tijdens het rijden is er niets aan de hand.
Wat kan de oorzaak zijn van dit probleem?
Geplaatst: 13.05.2012 - 22:51
door Gast
Begrijp ik het nu goed?
Als je motor niet loopt voelt je rem zwaar aan en remt moeilijk?
Als dat zo is, is het natuurlijk logisch - de rembekrachtiging werkt alleen met draaiende motor.
Geplaatst: 13.05.2012 - 22:52
door jpwg001
dbosker schreef:Begrijp ik het nu goed?
Als je motor niet loopt voelt je rem zwaar aan en remt moeilijk?
Als dat zo is, is het natuurlijk logisch - de rembekrachtiging werkt alleen met draaiende motor.
+1!
Geplaatst: 13.05.2012 - 22:56
door themull
Lol
Ik snap de werking, vandaar mijn vraag je koet echt met behoorlijk veel kracht de rem induwen, m.i. te veel!
Dus wat kan de oorzaak zijn?
Geplaatst: 13.05.2012 - 23:01
door ovlov058
dbosker schreef: de rembekrachtiging werkt alleen met draaiende motor.
Geplaatst: 13.05.2012 - 23:04
door themull
Je moet de rem echt te hard indrukken m.i. ook ongewoon zonder rembekrachtiging
Geplaatst: 13.05.2012 - 23:06
door Gast
ja, maar bedoel je nu zonder draaiende motor? - dus onbekrachtigde rem?
Hoe heb je dit dan vergeleken - dus hoe jouw rem onbekrachtigd aanvoelt en hoe een onbekrachtigde rem hoort aan te voelen?
Geplaatst: 13.05.2012 - 23:32
door MN-NL
Klopt, op hellend vlak moet je aardig trappen om 1,8 ton (rijklaar....dit weekend op de weegbrug gestaan) tegen te houden. Hier in NL sta je meestal op vals plat en hou je met lichte pedaaldruk de auto wel op zijn plek.
De rembekrachtiger pakt direkt op na starten motor, maar houdt zijn druk maar kort vast. Minuten is al genoeg voor goede werking, als ze nieuw en echt goed zijn is het soms uren. Maar dat is zoals het systeem werkt.
Al eens overwogen de handrem te gebruiken..... :idea: :
Gr. Marc
Geplaatst: 14.05.2012 - 05:56
door dieselpower
Nou, suc6 met je probleem. Ik herken het helemaal.
http://www.volvo-forum.nl/viewtopic.php ... ieselpower
Mijn dealer heeft er werkelijk alles aan gedaan maar uiteindelijk is het nooit opgelost. Ik moet zeggen, de remmen hebben me ook nooit in de steek gelaten, ook niet met een zware last erachter. Ik heb/had me bij het probleem neergelegd en was/ben het gaan beschouwen als een karaktertrekje van die auto.
Ik heb met bijna 260k de auto ingeruild, heb nu al weer ruim anderhalfjaar een andere volvo en hier werkt alles prima. De remdruk blijft gewoon aanwezig, ook al staat de auto landere tijd stil. Het kan dus wel..........
Geplaatst: 14.05.2012 - 07:52
door EVV
Voelt het pedaal dan ook heel hard aan, of het normale sponzige gevoel? Zonder bekrachtiging is het net alsof je een baksteen probeert in te trappen.
Geplaatst: 14.05.2012 - 08:22
door dieselpower
EVV schreef:Voelt het pedaal dan ook heel hard aan, of het normale sponzige gevoel? Zonder bekrachtiging is het net alsof je een baksteen probeert in te trappen.
In mijn geval was het idd net alsof ik op een baksteen trapte. Hard. Zo hard zelfs dat ik met intrappen bijna geen remkracht kreeg. Mijn oprit is een beetje een hellend vlak (als bij zoveel) en ik parkeer altijd in 1e versnelling.
Bij/voor starten altijd koppeling in, tegelijk rem in maar dan rolde de auto steevast achteruit. Ik moest echt behoorlijk hard trappen om de auto op z'n plek te laten staan. Bij het aanslaan van de motor ontstond vacuum en meteen ging de rempedaal verder naar beneden en was er ook geen absurde kracht meer nodig om de auto te remmen en werkte alles zoals het hoort.
Nu was ik er aan gewend geraakt (ik was de enige bestuurder in die auto) maar toen mijn vrouw één keer de auto van de oprit wilde zetten omdat de schilder z'n ladder moest verzetten, was ze er niet op bedacht en rolde de auto zo de straat op om bijna een passerende auto te rammen. :oops: Zij stap in, ontkoppeld en trap het rempedaal in maar zij kreeg de auto met het rempedaal niet stilstaand. Ze schrok zo van de auto dat ze vergat te starten en dus het vacuum niet werd opgebouwd.
Je had m'n vrouw eens moeten horen over wat een "klasse bak" mijn auto was......
Nogmaals, nooit hebben de remmen me in de steek gelaten en ik heb er altijd vertrouwen in gehad. Het is alleen mateloos iritant dat je moet klungelen bij een niet draaiende motor in combinatie met een snoeihard rempedaal. Past niet bij zo'n auto.
edit: Mijn dealer heeft er veel aan geprobeerd maar heeft uiteindelijk niet het probleem cq oplossing gevonden. Wel is me aangeboden om m'n auto te ruilen voor een andere uit hun voorraad als ik geen vetrouwen meer had in mijn auto, maar dat heb ik afgeslagen. Ik was over mijn auto heel erg tevreden en ik wilde 'm eigenlijk niet kwijt. Ik heb uiteindelijk ruim 4 en een half jaar die auto gereden tot ik mijn huidige zag staan tijdens het wachten bij een onderhoudsbeurt.
Geplaatst: 14.05.2012 - 08:27
door Rutger
Dan toch maar uit het oogpunt van de veiligheid de handrem gebruiken?
Geplaatst: 14.05.2012 - 08:36
door dieselpower
Rutger schreef:Dan toch maar uit het oogpunt van de veiligheid de handrem gebruiken?
Ik ben al bijna een "oude pik'

maar tijdens mijn rijles is mij geleerd om te parkeren in de 1e versnelling. Geen vastvriezende of plakkende handrem, of rondrijden met de handrem er nog op. Ook op een helling, in de 1e versnelling zal een auto nooit wegrollen omdat de handrem niet voldoende aangehaald is zodat je auto onder aan de heuvel staat als je terugkomt.
Doe ik al bijna 30 jaar zo en is een automatisme.
Daarbij, je moet geen oplossing bedenken om het probleem te omzeilen maar het probleem oplossen.
Geplaatst: 14.05.2012 - 08:45
door Rutger
Tja, ik hoor wat je zegt (ben zelf ook zo opgeleid). Echter, zijn er meerdere mensen hier die dit probleem aanhalen, en het schijnt niet zo snel op te lossen zijn, als het al op te lossen is.
Ik heb hier hetzelfde, een iets steile oprit. En een rem als een blok beton na een nachtje stilstaan. Ik trek nu alleen bij het starten de handrem erop, kwestie van de veiligheid. Dat doet mijn vrouw ook als ze de Volvo meeneemt. Haar auto (Opel) heeft niet zo'n keiharde rem.
Geplaatst: 14.05.2012 - 08:54
door dutchlimits
Er zal geen auto zijn met schijfremmen die fatsoenlijk remt zonder draaiende motor. Die pomp moet druk opbouwen, zonder een compressor heb je ook geen lucht! ... Je kan gewoon parkeren in de eerste versnelling, als je terug komt dan kan je gewoon de handrem aantrekken en op die wijze weg komen door de helling proef wat je als het goed is ook hebt gekregen bij je rijles.
Geplaatst: 14.05.2012 - 09:03
door EVV
dutchlimits schreef:Er zal geen auto zijn met schijfremmen die fatsoenlijk remt zonder draaiende motor. Die pomp moet druk opbouwen, zonder een compressor heb je ook geen lucht! ... Je kan gewoon parkeren in de eerste versnelling, als je terug komt dan kan je gewoon de handrem aantrekken en op die wijze weg komen door de helling proef wat je als het goed is ook hebt gekregen bij je rijles.
Het is geen vrachtwagen, maar gewoon een personen auto. Dus geen compressor of druk, maar vacuum (onderdruk).
Zo snel je vacuum kwijt zijn kan niet goed zijn, ik heb eigenlijk nog nooit een auto meegemaakt die na een weekend stilstand geen rembekrachtiging meer had. Kan me voorstellen dat dat erg vervelende situaties oplevert, lijkt me echt niet goed.
Geplaatst: 14.05.2012 - 09:14
door dutchlimits
EVV schreef:
Het is geen vrachtwagen, maar gewoon een personen auto. Dus geen compressor of druk, maar vacuum (onderdruk).
Van de compressor is een voorbeeld. Ik weet dat de pomp hydraulisch is.
Als de druk wegvalt na een weekend dan zou ik de auto naar een garage brengen om het systeem te controleren.
Geplaatst: 14.05.2012 - 09:20
door MN-NL
Het gaat erom de druk in de rembekrachtiger vast te houden. Als de rembekrachtiger an sich goed is (dus het membraan is niet gescheurd) dan kan de rembekrachtiger uit het hoofd langs twee kanten lekken: er zit een afdichting aan de kant van de bediening van het rempedaal (soort van zuiger met een afdichtingsring eromheen) en er zit een slang naar het inlaatspruitstuk om het vakuum op te bouwen. Aan de ingaande kant zit een terugslagklep die zorgt dat het vakuum ook in de rembekrachtiger blijft.
Een van de twee zal niet perfekt zijn. Aan de ingaande kant kan je er nog een losse terugslagklep tussenzetten die voorkomt dat aan die kant vakuum weglekt. En kijk eens naar die slang....
De afdichtingsring is het meestal niet, is die stuk dan ben je snel je vakuum kwijt en hoor je hem sissen in het interieur.
Groet, Marc
Geplaatst: 14.05.2012 - 09:36
door jpwg001
dieselpower schreef:Rutger schreef:Dan toch maar uit het oogpunt van de veiligheid de handrem gebruiken?
Ik ben al bijna een "oude pik'

maar tijdens mijn rijles is mij geleerd om te parkeren in de 1e versnelling. Geen vastvriezende of plakkende handrem, of rondrijden met de handrem er nog op. Ook op een helling, in de 1e versnelling zal een auto nooit wegrollen omdat de handrem niet voldoende aangehaald is zodat je auto onder aan de heuvel staat als je terugkomt.
Doe ik al bijna 30 jaar zo en is een automatisme.
Daarbij, je moet geen oplossing bedenken om het probleem te omzeilen maar het probleem oplossen.
Ik ben een minder oude pik, maar ik zet de auto ook in de eerste versnelling.
Geplaatst: 14.05.2012 - 13:11
door themull
oef zo te lezen lijkt het een probleem wat niet makkelijk op te lossen is , enwaarvan de oorzaak eigenlijk onbekend is........
omdat ik de auto ook altijd in de eeste versnelling zet ben ik ook geen oude pik

, maar ik ga nu toch maar over het betere hand(rem)werk.
Is er iemand die mogelijkerwijs wel een oplossing heeft voor het probleem van mijn auto?