Pagina 1 van 2

Aantal kleine zaken die verholpen moeten worden!

Geplaatst: 10.07.2012 - 20:08
door evjatar
Goedenavond Volvo liefhebbers

Na een goeie schrik te hebben gehad en zonder olie vuldop gereden te hebben een heel eind, heeft de volvo me gelukkig niet in de steek gelaten.

Omdat de koppeling op z'n eind is, wordt deze binnenkort vervangen. Toch zijn er nog een aantal andere dingetjes die me ergeren aan de Volvo. Het gaat hier om een 460 uit 1995, met een 2 liter motor. Het is een sportsline.

1: Een knak uit de ophanging aan de voorkant. Zelf dacht ik dat het de stabilisator stangetjes waren (veel voorkomend probleem) en deze zijn dan ook al vervangen voor nieuwe, aan beide kanten. Dit is echter het probleem niet, het geluid is er nog steeds. Ik heb even gevoeld aan de veerschotel aan beide kanten, en aan de bestuurderskant kan deze een beetje gedraaid worden. Aan de passagierskant kan dit echter een stuk minder. Ik heb gelezen dat er steunlagers zitten onder de schotel, zou dit het kunnen zijn? Het geluid is een metalige klik wanneer ik over bultjes rij, of gewoon over een weg die een beetje oneffen is. Zou dit steunlager het kunnen zijn, of zijn er veelvoorkomende dingen zoals stuurkogels, de kogel bevestigd aan de draagarm of nog iets anders?

2: De volvo veert lekker, een stuk zachter dan mijn vorige auto. Toch heb ik t idee dat de auto een beetje laag staat aan de achterkant. Wanneer ik achterin ga zitten(90 kilo) dan zakt de auto al behoorlijk. In augustus wil ik hiermee op vakantie, en dan zal er wel een boel bagage mee gaan. We gaan met z'n 2en, en een tent en kleren etc, dus redelijk veel spul.
Hoe hoog of laag de auto staat ligt meestal aan de veren, en ik heb t idee dat deze nogal "zacht" zijn geworden na jaren werk. Zou dit goed te vervangen zijn, en zou dit het euvel verhelpen dat de auto zoveel zakt? Ik heb hier op het forum gelezen dat de 400 serie nogal slappe vering heeft aan de achterkant. Ik weet niet in hoeverre "slap" te definieren valt, en of het normaal is dat een auto een heel stuk zakt. Er staat in h-base een setje veren welke stugger zouden moeten zijn dan normaal, zou dit de oplossing kunnen zijn? Gelukkig valt het mee hoe duur de ophangings onderdelen van een volvo zijn, met standaard spullen.

3: Mijn passagiersraam gaat nogal stroef naar beneden. Laatst stond deze zelfs helemaal stil toen ik het raam omhoog wilde doen. (elektrische ramen) Kan dit verholpen worden door de geleiders even te smeren? Of is het veel voorkomend dat de raammotor verslijt? Bestuurders raam is niets mee aan de hand.

Geplaatst: 10.07.2012 - 21:18
door Iroll
Knak kan de fuseekogel zijn. Krik het wiel los v.d. grond, pak het wiel boven en onder vast en wrik heen en weer. Als je dan speling voelt is het de fusee. Pak dan het wiel op kwart voor drie en als je dan speling voelt is het een spoorkogel.
Het toplager (steunlager) hoor je als je instuurt meestal niet als een knak of die moet heel erg versleten zijn. Kijk ook verder heel goed na of de veer niet gebroken is, dat gebeurt ook regelmatig.

Geplaatst: 10.07.2012 - 21:21
door evjatar
De veer is volgensmij niet gebroken, die heb ik helemaal nagekeken. ik zal even kijken of het de fusee kogel is, wanneer de auto morgen weer naar de garage is geweest, de vervangen ashoes is nu alweer los geschoten. Dus dat moet eerst geregeld worden, daarna een krik halen (want die zat niet bij de auto). Daarna zal ik het even controleren!
Als hier speling op zit is uitlijnen toch niet nodig na het vervangen? Aangezien er verder niets veranderd.

dankje voor je reactie!

Geplaatst: 10.07.2012 - 21:42
door Iroll
Uitlijnen is alleen echt nodig als de draagarm of de rubbers daarvan vervangen zijn.
edit:
En niet te vergeten als de spoorstangkogels vervangen zijn.
Bij de 400 serie kan alleen toe-in en toe-out aangepast worden. Camber en caster zijn gefixeerd.

Geplaatst: 10.07.2012 - 22:54
door evjatar
Okey, ik zal komende dagen even er naar kijken. Kan iemand me iets vertellen over de vering? Een sportsline schijnt vanaf de fabriek al verlaagd te zijn. Toch vind ik de auto een beetje "zwak" aan de achterkant. Ik ben dan ook wel een verlaagde auto gewend met erg stugge schokdempers. De auto staat overigens na 1 flinke druk met mn voet op de trekhaak binnen 1 keer veren helemaal stil. Ook als ik er op ga staan en dan eraf spring, is het 1 keer...

Groeten

Geplaatst: 11.07.2012 - 09:44
door Iroll
De 440/460 staat daar wel om bekend, en zijn leeftijd helpt ook niet echt. Zeker als je hiervoor stugger gewend bent. Het is te overwegen om er hulpveren onder te zetten of de veren te vervangen door wat suggere exemplaren. Vol gepakt voor vakantie zal hij anders flink doorhangen.

Geplaatst: 11.07.2012 - 09:51
door evjatar
Dat doorhangen wil ik inderdaad graag voorkomen, zodat de auto nog wel een beetje normaal te rijden is, zonder over elke drempel te moeten kruipen. De uitlaat raakt nu af en toe al drempels, een geluid wat niet erg fijn is.

Groeten

Geplaatst: 11.07.2012 - 10:09
door Iroll
Je kan overigens aan de kleurcode op een originele veer zien wat de lengte en stugheid is. Hieronder een lijstje van de kleuren.

Fronts
Colour Code Black ie No Markings-:Spring Stiffness-:17nM Length-:372mm
Blue 20 360
Green 17 362
Yellow 20 350
Grey 12 457
Red 22 355

Rears
Colour Code Black ie No Markings-:Spring Stiffness-:19.7nM Length-:322mm
Yellow 17.2 310
Green 14.7 350
Red 21 289.5

All springs come with a paint marked line approx half way up for ID purposes.

Geplaatst: 11.07.2012 - 11:51
door evjatar
Kijk, dit is informatie waar ik wat aan heb! Ik zal morgen de auto even bekijken, en kijken welke veren er onder zitten.
Mochten dit slappe veren zijn, kan ik dan de nieuwe veren het beste bestellen bij de originele volvo dealer of vragen zij hiervoor waanzinnige prijzen? Auto materialen zaak is dan misschien wel de beste optie..

Geplaatst: 11.07.2012 - 12:17
door Iroll
Volvo levert de veren niet meer, dat wordt dus aftermarket. Er is hier op het board al heel wat over geschreven, via de zoekfunctie moet je dat terug kunnen vinden.
Bij Brezan kan je veren in de originele specs kopen.
Intrax en Lesjofort zijn merken die me zo te binnen schieten die verlagingsveren leveren voor de 400 serie.
En bij Merwede springs in de Meern kan je ze zelfs naar eigen voorkeur op maat laten maken.
Goedkoper is denk ik om hulpveren te plaatsen, maar daar heb ik geen info over.

Geplaatst: 11.07.2012 - 15:29
door evjatar
Ik ga toch eens op zoek naar veren die de auto niet verlagen. Dit is niet handig, met mijn vorige auto heb ik dit wel gedaan, wat geen goed idee was. Geen enkele drempel kon ik over heen komen in woonwijken. Met de volvo wil ik gewoon overal kunnen komen.

Originele/imitatie veren zijn gelukkig nog wel aanwezig op h-base, dus daar binnenkort even naar informeren.

Geplaatst: 12.07.2012 - 10:49
door evjatar
Goed. De veren zijn me toch een te dure grap, kosten bijna 100 euro per stuk, dus ik zie wel even hoe t gaat. Eerst maar even testen en een stukje rijden met 3 mensen achterin.
Wel even geinformeert hoe duur een koppelings set zou zijn voor de volvo, antwoordt was dat dat waarschijnlijk rond de 250 euro uit zou komen.
Het ging dan ook om een LUK koppeling, niet om een sachs. Heeft iemand misschien een adresje waar een koppeling goedkoper is? En van een goed merk natuurlijk.

Groeten

Geplaatst: 12.07.2012 - 11:50
door Iroll
Gewoon even goed zoeken op marktplaats via google ofzo. Sachs en LUK zijn beide origineel gemonteerd door Volvo allebei prima kaliteit. Een set moet te vinden zijn voor rond de €150. Ik heb voor een complete Sachs set 2 jaar geleden €138 betaald voor mijn 480 2ltr.
En de veren moeten ook goedkoper te vinden zijn op 't web.

Geplaatst: 22.07.2012 - 10:55
door evjatar
De koppeling van de Volvo is gisteren vervangen, hij koppelt weer als nieuw! En het pedaal gaat ook een stuk lichter dan voorheen, dus het was ook wel tijd. 2 van de veren zaten los, en konden gedraaid worden.

Ook bleken beide stuurkogels speling te hebben, dus zijn deze vervangen voor goeie 2e handse. 1 van de dempers lekte een beetje, en die moesten natuurlijk goed zijn voor vakantie, dus ook deze is vervangen voor een 2e hands model.

En als klap op de vuurpijl waren de remblokken rechtsachter helemaal op. Er zat nog maar een heel klein beetje vlees op, en er was veel afgebrokkeld. Dus ook deze moesten vervangen worden. De blokken links achter waren er niet veel beter aan toe, ze hadden nog wel vlees maar waren zo oud dat ze voor de zekerheid ook maar vervangen zijn.

De auto rijdt weer als nieuw. De hele terugweg uit utrecht heb ik genoten van hoe lekker de auto rijdt.
Toch is de knak in de vering nog steeds aanwezig. Niet echt hinderlijk, maar eigenlijk moet t wel opgelost worden. Een dezer dagen dus even goed rondkijken onder de auto, en eventueel nog wat dingen vervangen.

Een lijstje met spullen die uitgesloten kunnen worden:

-stuurkogels
-fuseekogels
-gebroken veren
-veren voor + achter
-Schokdempers achter

Het zou nog kunnen dat het de achterste stabilisatiestangetjes zijn, deze hadden weinig tot geen speling, maar het zou natuurlijk kunnen.
Voor de rest is alles zo ongeveer los geweest aan de voorkant, en ook weer goed vastgedraaid, en gecontroleerd.
Het zou ook nog kunnen zijn dat het het steunlager is, maargoed daarvoor moet de hele vering aan de voorkant er weer af. Op straat vind ik dit toch geen goed idee. Hopelijk vind ik het snel.

Groeten!

Geplaatst: 23.07.2012 - 09:27
door sleutelaar
als je de veer voor hebt vervangen laat even weten of het "knakkende" geluid verdwijnt.
heb zelf precies zo'n euvel op mijn 460. vervangen stab.stang en stuurkogels: geen verschil.

ik heb achter op mijn 440 hulpveren erbij gedaan. scheelt wel wat, staat nu iets hoger, maar een wonder van stugheid is het niet geworden. Met in mijn geval lpg tank en een zwaardere toncar achterklep klep is dit ook niet zo verwonderlijk.

succes.

Geplaatst: 23.07.2012 - 09:38
door evjatar
Ik zal het even laten weten, ik denk niet dat het de veer zelf is, deze zit verder goed op zn plek en vast. Het zou het steunlager kunnen zijn, maar dan moet dus alles uit elkaar.

Stabilisatiestangetjes achter kunnen ook nog, maar deze hadden minimale speling. Met andere woorden, het zou van alles kunnen zijn. Jammergenoeg kan ik het geluid niet reproduceren als de auto stil staat, het geluid is er alleen als ik met de auto rijd..

Hulpveren heb ik slechte verhalen over gehoord, vanwege de verschillende spring rates van de verschillende veren.. Mocht ik ooit nog de veren achter vervangen, dan gaan er stijvere hoofdveren onder, maar deze kosten 200 euro voor een setje. Dat is me toch iets te veel..

Groeten

Geplaatst: 23.07.2012 - 09:58
door Iroll
Versleten stabi stangetjes kraken als ze versleten zijn. Vooral bij droog en warm weer. Maar ze knakken niet. Die kan je wel uitsluiten.
Denk erom dat het bets eens de niet vervangen schokbreker kan zijn, als er 1 op is dan is de andere dat ook. Verder de rubbers controleren van de schiokbrekers, van de stangen van de achteras en de draagarmrubbers en die van het subframe voor.

Geplaatst: 23.07.2012 - 10:41
door evjatar
Ah okey, dan kan ik de stabilisatorstangen uitsluiten dus.

De schokbreker die versleten was, lekte vloeistof. De andere deed dit nog niet.
Rubbers van het subframe zijn goed, stangen van de achteras heb ik niet gecontroleerd nog, ik neem aan dat je de stangen bedoeld die de achteras op zn plek houden, dus achter de achteras onder de kofferbak?
Draagarmrubbers aan de voorkant zijn in principe ook nog goed, niet gescheurd, en geen metaal op metaal. Ze zitten ook allemaal goed vast.

Het zou in principe de voorvering kunnen zijn, deze conclusie trek ik uit waar het geluid vandaan komt. het geluid komt alleen voor als ik met de voorkant van de auto over een drempel rijd, dus als de voorkant omhoog komt en weer omlaag gaat, dus ook met optrekken en afremmen etc. Lijkt me dat dit wel te maken heeft met de vering, aangezien het ook met constant gas gebeurd.

Voor de rest is zo ongeveer alles los geweest aan de voorkant, draagarmen, subframe en alle bevestigingspunten van de motor en versnellingsbak aan het chassis. Daar waren geen rare dingen te zien. Ik kom dan dus uit bij de voorvering, en specifiek dus de fuseekogels, schokbrekers, veren en alles wat daar aan vast zit.

Ik ga zo even de auto een stukje opkrikken en even goed kijken wat het zou kunnen zijn. Mocht ik het vinden wordt het vervangen, maar voor de rest zit alles goed vast. Ook heb ik geen problemen tijdens het rijden, het stuurgedrag is prima en na het vervangen van de stuurkogels alleen maar beter geworden(directer) aangezien 1 van de kogels veel speling had en de andere iets minder.

Dankje voor de tips! Mocht ik iets vinden laat ik dat weten!

Geplaatst: 23.07.2012 - 18:23
door Iroll
Dat de schokbreker niet lekt zegt niets, ook niet lekkende exemplaren kunnen als een fietspomp werken. Plus dat je nwe schokbreker extra hard slijt omdat die nu het werk voor 2 moet doen. Ze hebben allebei evenveel km's erop zitten dus altijd allebei vervangen anders kan je gevaarlijk weggedrag krijgen, vooral bij een natwegdek kan je behoorlijk verrast worden, zeker omdat het de achterste zijn.
Fusee is trouwens makkelijk te controleren, zie eerdere post van mij. Die kan zekers een knakkend geluid veroorzaken.

Geplaatst: 24.07.2012 - 09:43
door evjatar
Ik heb er gelukkig geen nieuwe schokbreker onder zitten, maar een goede gebruikte. Voor de rest veert de auto prima, dus ik verwacht niet dat dit het euvel is. Om nou preventief 2 nieuwe schokbrekers te gaan kopen en monteren vind ik veel geld, vooral omdat niet zeker is of dat het is.