Pagina 1 van 1
Automaat in neutraal tijdens afremmen? Hoort dit?
Geplaatst: 31.10.2012 - 16:51
door marnixc70
Sindskort rijd ik in een XC70 D5 van 2003.
Mij valt het op dat wanneer ik gas loslaat op -bijvoorbeeld- een afrit, de eerste x-honderd meter de motor op toeren bllijft, maw de automaat blijft in z'n versnelling.
Echter vrij kort erna zakt de toerenteller naar stationair toerental en "voel" je dat de automaat in neutraal gaat. (op het display blijft uiteraard wel gewoon een "D" staan. Bij gasgeven voel je de automaat weer de juiste versnelling kiezen.
Bij stilstand heb ik ook het vermoeden dat de automaat in neutraal gaat, en bij wegrijden meteen weer in "D" gaat.
Kan iemand mij vertellen of dit correct is, of dit hoort en als dit het niet is, wat er aan gedaan zou kunnen worden?
De automaat zelf schakelt boterzacht en de olie is keurig rood/bruin van kleur.
Ik verneem jullie reacties graag!
Geplaatst: 31.10.2012 - 17:14
door EVV
Voor het in neutraal gaan bij stistand is een software aanpassing beschikbaar die dit uitschakeld, dat kan de dealer voor je inladen. Het in neutraal gaan bij remmen/gas los kan normaal zijn, in zoverre dat er behoorlijk wat slip in de 'koppeling' is toegestaan. De motor kan dan een stuk langzamer gaan draaien maar staat nog wel in de versnelling. Ik had in ieder geval dat als ik gas los liet de motor zomaar 1000 langzamer ging draaien, daat heb ik nooit wat achter gezocht.
Geplaatst: 31.10.2012 - 17:25
door diesel01
Beneden de 1400rpm gaat hiij naar vrijloop, zo is mij vertelt, schijnt iets met het brandstofverbruik te zijn.
Geplaatst: 31.10.2012 - 17:44
door marnixc70
dank beiden! het hoort dus zo lijkt het. Ik vond het opzich typisch dat de bak in neutraal gaat op bv een afrit. Mij lijkt het beter om aandrijving te houden. Maar als het hoort, dan hoort het!
Geplaatst: 01.11.2012 - 00:53
door gsx750r
marnixc70 schreef:... Ik vond het op zich typisch dat de bak in neutraal gaat op bv een afrit.
Lees dit artikel, waarin de werking van de koppelomvormer wordt behandeld, maar eens rustig door en dan zal het je helemaal duidelijk zijn waarom dit gebeurt indien je het gaspedaal loslaat !
Transmissietechniek in motorvoertuigen (3)
Rob
Geplaatst: 01.11.2012 - 09:54
door volvov70r
Heb een begin gemaakt met de link van Rob maar dat is wel een heel lang verhaal.
Maar het lijkt me sterk dat de wielen bij afremmen totaal worden losgekoppeld, bij je rijlessen leer je immers dat je nooit tijdens afremmen, zeker niet tijdens stevig afremmen, de koppeling ingedrukt moet houden.
Geplaatst: 01.11.2012 - 11:00
door gsx750r
volvov70r schreef:Heb een begin gemaakt met de link van Rob maar dat is wel een heel lang verhaal.
Klopt, maar over al die formules hoef je niet te bekommeren. Indien je begrijpt hoe de olie, doordat je gas geeft, het schoepenwiel meeneemt en daardoor de auto in beweging brengt, weet je al voldoende.
volvov70r schreef:Maar het lijkt me sterk dat de wielen bij afremmen totaal worden losgekoppeld, ...
Klopt ook weer helemaal.
De veronderstelling van marnixc70 dat de bak in neutraal schakelt is ook niet juist. Een automaat staat alleen maar in neutraal, "vrij", indien hij in de stand N of P staat.
Dat verklaart ook de kruipneiging als je bijv. voor het rode verkeerslicht staat en de rem niet ingetrapt houdt ! Hetzelfde effect kun je met een gewone koppeling ook hebben indien de koppeling slipt doordat bijv. de druk bij een van de koppelingscilinders a.g.v. een defect weglekt. Ook al trap je dan de koppeling helemaal in, de auto gaat toch kruipen !
Overigens is het verschil in werking op zich tussen een normale koppeling en een koppelomvormer niet zo groot als velen denken.
Wat je bij een gewone koppeling doet om weg te rijden is de dosering van koppelings- en gaspedaal (toerental) zo in overeenstemming brengen dat de auto gaat rijden. Je kunt rustig wegrijden of een zgn. stoplichtsprintje trekken maar in beide gevallen bevindt de koppeling zich gedurende een bepaalde periode in een slippende toestand.
Een koppelomvormer neemt je dat werk uit handen. Door weinig of veel gas te geven wordt hetzelfde effect bereikt als met een gewone koppeling. Alleen de tijd dat de koppeling zich in een slippende toestand bevindt zal anders zijn.
Rob