Donkere kleuren, en vooral zwart, zijn heel besmettelijk voor wat men 'swirls' noemt.
Dit zijn kleine krasjes veroorzaakt door het meeslepen van kleine (zand)korreltjes over de lak, of door bv. het etiket van je poetsdoek. Op zwarte lak is dit heel goed zichtbaar in de zon.
Zoals hierboven al aangehaald, nemen dealers het niet al te nauw met de poetsbeurt bij een aflevering. Het moet vooral snel gebeuren. Een auto afleverklaar zetten in drie kwartier is geen uitzondering. Het gebeurt ook meestal niet door de meest capabele monteur, maar door een stagiair, of door een obscuur bedrijfje.
De lak van Volvo is echt knetterhard (te vergelijken met die van VAG/BMW/...), een volledige correctie met enkel je armspieren mag je dan ook al bijna vergeten. Met een Dual Action Polisher (DAP) krijg je dit heel gemakkelijk weg. Een goede polish op de juiste polijstpad, een paar uurtjes werk, en daarna terug een verse laag wax er op, en je hebt de mooiste auto van de straat.
Wil je toch met de hand aan de slag, dan ga je beter camoefleren dan corrigeren. Een gekende produkt is hier Autoglym Super Resin Polish: je gaat de kleine krasjes opvullen, waardoor je opnieuw een gave reflectie krijgt.
Dit zal twee à drie wasbeurten stand houden.
Een ander produkt is Poorboys BlackHole, nog gladder en nog meer shiny, maar standtijd is nog korter, vandaar dat men dit gewoonlijk aftopt met een wax (maar dan een zonder of met heel weinig cleaners, genre Poorboys Natty's Blue Paste (more shine) of Collinite n° 845 Insulator Wax (lasts longer).
Als je al dit werk gedaan hebt, en tevreden zit te genieten van een biertje, wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk in stand houden.
Een juiste was-methode is dan ook heel belangrijk. Landgenoot Kurt1975 haalde hierboven de twee-emmermethode aan, en dat is idd de juiste manier.
Kort:
1) je spuit zoveel mogelijk loszittend vuil van je wagen af (met een tuinslang, of HDreiniger. Bij heel veel vuil kun je een foam overwegen, maar daarvoor heb je weeral aangepast materiaal nodig.
2) je wast je velgen (bij felle vervuiling gebruik je een velgenreiniger. Pas op: sommige zijn heel zuur, en kunnen je lak aantasten (een velg is ook gelakt, btw). Je gebruikt hiervoor een aparte emmer en washmitt, eventueel een borstel.
2) Je wast je wagen van boven naar beneden, paneel per paneel. Liefst gebruik je hiervoor geen spons, maar een washmit (van lamswol, microfiber of een zn. rasta-mitt, in omgekeerde volgorde van prijs). Je spoelt deze uit in emmer 1, je neemt weer zeepsop in emmer 2. Let er op dat de shampoo die je gebruikt, zo PH-neutraal mogelijk is, zoniet wordt je wax in no time gestript. Dreft => out of the question.
Als je water vuil wordt: verversen.
3) je spoelt je wagen uitgebreid af. Ideaal is dat je dit doet met een zn. 'open straal': een dikke straal water, zoals die bv. uit een tuinslang zonder kopstuk komt. Als je wagen in de wax staat, dan ga je zien dat heel wat van het water gewoon van je wagen af zal lopen. Heb je geen tuinslang: met een grote gieter (zonder broeskop) kan dit ook.
4) je droogt je wagen af. Eens je een echte droogdoek hebt gebruikt, dan wil je niet anders meer. Deze nemen enorm veel water op, en verminderen de kans op micro-krasjes. Ik spuit dan een klein beetje detail-spray op mijn doek, en een pufje op elk paneel voor ik het afdroog. Op deze manier krijgt je waxlaag een boost, en houdt ze langer stand. Zo voorkom je ook de zn. waterspots (kalkplekjes van opgedroogd water).
Ik vind het gemakkelijkst te beginnen met de ramen, daarna de verticale panelen (deuren, kofferklep,...), dan de motorkap, en ten slotte het dak. Het water loopt makkelijkst weg van de verticale panelen, en terwijl je deze dan afdroogt, kunnen het dak en de motorkap al wat aan de lucht drogen.
Kost dit meer tijd dan de traditionele wastechniek (spons, 1 halfvolle emmer met Dreft, oud zeemvel of T-shirt). Waarschijnlijk een beetje wel, maar het resultaat is zoveel beter.
Welkom in de wereld van de detailfreaks

.