Pagina 1 van 1

Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 12:24
door hans98
Ik heb een vraag als werkgever.

Als ik medewerkers een oplaadpaal thuis geef dan kost dat zeg maar 1000-1500 euro inclusief installatie. Wat doe je als de medewerker uit dienst gaat? Na 3 jaar is dat ding wel afgeschreven, maar als iemand na 6 maanden weggaat dus nog niet.

Heeft iemand voorbeeld van beleid rondom dit onderwerp?

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 14:31
door LtStone
Ik heb geen ervaring met laadpalen, maar wel (vanuit de OR) met dergelijke kwesties (denk studies en opleidingen met name). Investeren in de werknemers is een HEEL goede zaak, allereerst proficiat daarvoor. Dat Ondernemer en werknemer bij vertrek van werknemer samen de lasten dragen is geen wilde gedachte. De kosten hoeven niet per se op de een of de ander. Wij stellen in zo een geval vaak een verdeelsleutel voor. Je deelt het bedrag door 36 en spreekt een breuk af. Gaat werknemer binnen 12 maanden weg dan is hij/zij (nog) 24 maanden maal dat bedrag verschuldigd enz. Als hij/zij het overigens echt goed doet dan laat hij/zij de nieuwe werkgever dat bedrag ophoesten, kost die Ondernemer ook minder, maar dat ter zijde.

Enfin jullie komen er wel uit maak een mooi contractje en voilá.

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 15:24
door hans98
Ik heb 'm niet zelf verzonnen maar mijn motto is "Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t!” ;-)

Mooi idee wel, daar gaan we mee verder. Dit is ook wel te verkopen aan de mensen; 99% van de mensen die PIH oid gaan rijden doen dat tenslotte met name om de privé fiscale voordelen, dus als ze dan een risicootje van 1000 euro max. moeten nemen gaan ze daar wel mee akkoord.

Wat bedoel je met "Je deelt het bedrag door 36 en spreekt een breuk af"?

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 15:46
door Rob Bakker
Ik denk dat hij het bedrag uitsmeert over 3 jaar. Is meestal wel een redelijke termijn.
De afschrijving is dan een 1/3 per jaar.

Misschien voor je zelf, maar kan je zoiets niet in een eindejaarsuitkering vervatten ;-)
Hoe doe je het eigenlijk met stroomkosten?

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 15:53
door hans98
Liefst met laadpaal/kast met een pasje. We willen nl. ook graag dat de mensen de auto thuis zoveel mogelijk opladen. Uitgangspunt is dat iedereen thuis en op werk oplaadt (tenzij thuis niet kan). En plug in auto's zijn alleen voor medewerkers met een kantoorfunctie toegestaan.

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 15:56
door Walter
leuk die vergelijkingen met trainingen maar even uit oogpunt van de werknemer; die training heb ik in mijn verdere carrière nog wat aan maar die paal... Zeker als ik bij mijn vertrek mijn auto achter moet laten.

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 16:37
door LtStone
Lol Walter, goeie maar in het moderne leasen komt het steeds minder voor dat je de auto achter laat. Dat was ook het uitgangspunt welke ik dacht te proeven uit het verhaal. Mensen gaan nu over met wagen en al, naadloos in het leaseplan van de nieuwe werkgever. Dus als ze die paal ook nog betalen helemaal mooi. Tsja hoe graag wil men de werknemer zeggen wij altijd.

@hans, ja inderdaad het wordt gewoon een verdeelsleutel. Het deel van de drie jaar wordt gewoon een rekensom met het vastgestelde maandbedrag. Voorbeeld 1.500/36= 42 (afgerond) dan kan je het verschil domweg uitrekenen (en de werknemer ook ha ha). Voor elke maand van de 3 jaar looptijd eerder vertrokken moet 42 betaald worden als het ware. Ik adviseer het niet per jaar (dus 1/3) te doen, maar echt per maand dat geeft een beter gevoel van "rechtvaardigheid".

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 16:50
door mga1600
Gaat het om een leaseauto of een prive auto? Wat zijn de afspraken met betrekking tot de leaseauto zelf? Met andere woorden als die medewerker weggaat moet er toch ook iets geregeld zijn voor de kosten van het openbreken van het leasecontract? Meestal wordt de werknemer de kans gegeven de auto bij vertrek mee te nemen naar zijn volgende "baas", waarom zou je datzelfde niet doen met die paal? Afschrijven volgens een formule en de werknemer bij vertrek de rest "af laten rekenen". Dan moet hij zelf maar zo creatief zijn die kosten in zijn transfer mee te nemen.

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 14.04.2014 - 20:59
door Poni
Ik zou het idd ook zo doen als LtStone schrijft.
Beste manier voor allerlei kosten die als investering kunnen worden gezien.
De termijn waarover je afschrijft kan je eventueel ook korter maken, bv 24 maanden.

Re: Beleid laadpaal thuis

Geplaatst: 15.04.2014 - 07:40
door hans98
Bedankt voor de antwoorden. Het gaat bij ons uiteindelijk niet om veel auto's, hooguit 5. Als mensen weggaan laten ze de auto meestal achter en mag de opvolger hem overnemen of hij gaat terug naar de leasemij.

Deze oplossing is met name voor onze afdeling finance belangrijk want die zien straks 5 x 1500 euro aan kosten voorbij komen en je weet hoe finance mensen zijn, "plan for the best but prepare for the worst" dus die willen wat ingedekt zijn voor het geval al die 5 mensen na een maand ophoepelen :-)