Inmiddels een halfjaar en ruim 10.000km verder. In de S60 2.4 T is een Prins VSI 11 installatie ingebouwd door agatech uit Eck en Wiel. Het ziet er allemaal netjes uit onder de kap. Alleen jammer dat ze de vulopening niet onder het klepje wilden inbouwen, het zit nu in het zwarte gedeelte van de achterbumper rechtsonder. De eerste ervaring is dat het weinig uitmaakt voor het gevoel of je op gas of benzine rijdt. Het enige probleempje was een kleine stotter bij het overschakelen van benzine naar gas bij het starten van een koude motor. Dat doet de wagen vrijwel niet meer na het bijvullen en afpersen van het koel system nadat de ordinateur de boodschap coupe le moteur gaf (Mijn wagen spreekt Waals). Ook is de thermostaat vervangen op mijn verzoek.
Het enige probleempje is nu de nog steeds lage stand van de temperatuurmeter, binnenkort maar eens gaan vragen aan mijn lokale garage Berkhouwer die alle onderhoud aan mijn auto doet.
Het verbruik is niet noemenswaardig toegenomen, het ligt zoals gewoonlijk tussen de 10 à 11 liter brandstof per 100km. Het blijven dorstige broeders die oude Volvo's, als je ze met fluwelen voet berijdt dan kun je op een horizontale snelweg soms op 7.4 liter per 100km krijgen. Maar daar houdt het toch echt op. Gelukkig komt de gasprijs weer op een normaal niveau, ik heb laats zelfs weer voor 64.9 cent per liter getankt.
Het tanken zelf gaat redelijk gemakkelijk. De vulopening in mijn auto bestaat uit een groot schroefdraad waar je een adapter indraait. Dat werkt prima voor de NL/UK bajonet opening. Wel maak ik altijd even het schroefdraad schoon om te voorkomen dat er stof en zand in de tank komt. Voor de Belgisch/Duitse adapter is het wat lastiger. Die sadisten hebben een schroefdraad aansluiting die soms met je eigen adapter eraf loopt. Sinds mijn eerste Duitse LPG tankervaring heb ik dus altijd een waterpomptang in het dashboardkastje liggen (TIP voor je wintersportreis!). Ook de Franse schoteltjes adapter is even wennen.
De kosten, tja... Die zijn gewoon fors. De totale inbouw koste 2479,69 Euro. Afschrijvend in 5 jaar (in 1 jaar mag als startend ondernemer) komt neer op 42 Euro per maand (202 bij 1 jaar). De LPG opslag is 110 Euro per kwartaal (bovenop de niet misselijke 218,76), ongeveer 37 Euro per maand. Komt dus neer op minstens 79 Euro extra vaste kosten per maand.
De baten, die zijn gelukkig ook fors. In mei 2022 betaalde ik voor 300 liter brandstof (benzine) 546 Euro ex, 660 incl BTW.
In november 211,25 ex, 255,61 inclusief. Een verschil van maar liefst 404,39 Euro.
((660-255,61)-79= 325,39)
Met de vaste kosten eraf hoef je per maand zo'n 325,39 Euro minder aan brandstof te betalen bij een kleine 20000km p/j (wat ik rijd aan km). Dat is een aardig bedrag, als ik mijn andere maatregel (de zonnepanelen op het dak) erbij optel betaal ik nu in december gemiddeld (325,39 + 198,66) 524,05 Euro minder per maand aan min of meer vaste lasten. Ik weet niet hoe het met jullie forumleden zit, maar voor mij is dat zeer serieus geld.
Het installeren van de gasinstallatie paste zeer goed in mijn streven om mijn maandelijkse kostenafdruk flink te verkleinen. Verder geeft het me een zeer goed gevoel dat ik op een afvalproduct van het olieraffinageproces rij, en tegelijkertijd minder fijnstof en andere rommel de lucht inblaas. Nu maar hopen dat de kleppen heel blijven
