Pagina 1 van 1
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 01.08.2024 - 23:37
door RBL1966
Vandaag apk keuring gehad. Afgekeurd vanwege teveel roetdeeltjes. Betreft een V70 1.6d welke ik vorig jaar heb gekocht met een nieuwe apk. Tot nu toe heb ik 23k km afgelegd, zonder enige melding van regeneren... betekend dit dat dat de roetfilter software matig uitgeschakeld is? Ik denk er nu over om het roetfilter uit te laten schrijven...
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 02.08.2024 - 06:34
door Fredhead
Ergens tussen de 500 tot 800 kilometer gaat het filter regenereren.
Hiervan krijg je geen melding, als je je actuele verbruik in beeld hebt zul je zien dat het verbruik tijdelijk omhoog gaat als de auto bezig is.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 02.08.2024 - 09:32
door pbor
De mijne regenereert elke 2000km onder Nederlandse omstandigheden (rustig rijdend, gemiddeld verbruik dan ~5,6 ltr/100km). Regeneratie duurt dan ca 20 min of 30 km, momentaan verbruik gaat dan naar 7,5 à 8 ltr/100km.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 02.08.2024 - 19:29
door RBL1966
Ik begrijp dat je het dus alleen aan een hoger verbruik kunt waarnemen, verder is er geen melding.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 02.08.2024 - 20:30
door V480-S60
Klopt.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 02.08.2024 - 21:22
door Almerev70
Ligt eraan, ik haf een Ultra Gauge meter en die kon een hoop dingen meten, oa de dpf temperatuur.
https://www.ultra-gauge.com/ultragauge/
Bij regenereren ging die flink omhoog en kon ik even een rondje extra rijden om proces af te maken. Denk dat het zeker beter is voor je dpf.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 03.08.2024 - 15:30
door Dennis Slagboom
Bij mijn bestelbussen van de laatste jaren had ik wel een lampje die aangaf als het bezig was.
Verder met diverse merken altijd gezeik met roetfilter. Ik tank altijd die cleaner diesel en maak ook lange ritten ermee.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 03.08.2024 - 16:33
door trekdrop
Eerst: wat is het. Zeg dat het DPF twee buizen zijn die aan elkaar gelast zijn met er tussen een filter.
buis.png
De lucht moet dus door het filter. Daar blijven de roetdeeltjes achter. Op enig moment zit het filter vol met roet. Dat constateert de auto door de druk bij A te meten en de druk bij B.
Dan gaat hij 'regenereren'. Dit houdt in dat hij het filter warm maakt en zorgt dat er onverbrande diesel in komt. Die dan verbrand, en de roetdeeltjes verbrand. Dat levert weer as op, die ook niet door het filter kan. Dus uiteindelijk (na zeg 150k km) zit de buis bij A helemaal verstopt met onverbrandbare as. Dat is het moment waarop het filter danwel gereinigd of vervangen moet worden.
Je kunt het zelf reinigen, bv. door eerst te spoelen met caustic soda (gootsteenontstopper) en dan een zoutzuurmengsel met een PH van 2-4. Of het laten reinigen.
Dus.. regenereren werkt alleen als het om roetdeeltjes gaat die het filter verstoppen. Je kunt de auto ook gewdongen laten regenereren mbv. een DiCE en VIDA. Er is geen manier om te zien of een auto aan het regenereren is of niet. Theoretisch zou je de temperatuur na het filter kunnen pakken, en als die boven de 500 komt, is hij aan het regenereren. Die waarde kun je uitlezen via de ODBC poort en met bv. VIDA.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 03.08.2024 - 18:25
door Jers3n
Klopt niet helemaal, en voor zover mijn kennis nog reikt, rijd al even geen diesel meer:
Er zijn verschillende soorten regenererende roetfilters. Bij de 2.4D/D5 wekt het zoals hierboven beschreven met (extra) hoge temperatuur (600+ graden) maar die temperatuur ontstaat juist de verbranding van diesel in het uitlaatsysteem door extra dieselinspuiting ‘in de uitgaande slag’. Dus zonder toevoegingen, er blijft dan geen (of nagenoeg geen) as achter, DPF kan zeer lang meegaan.
Bij b.v de 2.0D (V50) vind het regenereren op een lagere temperatuur (ca. 400 graden) plaats maar wordt er eolys ingespoten om de roetdeeltjes toch te verbranden en hierbij blijft er wel as achter in het DPF en zal deze na x-aantal (zeg 150-180K km’s) wel gereinigd of vervangen worden.
En is ‘in principe’, zijn natuurlijk altijd weer uitzonderingen op.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 04.08.2024 - 21:26
door trekdrop
Hoewel het gewoon klopt wat ik schrijf, voor bv. de 1.6D, kan het best zijn dat men in een ander model iets anders inspuit om te verbranden. Veranderd verder niets aan het kloppende verhaal van hoe regenereren wertkt. En ook waarom een DPF na tig km's als 'kapot' wordt gezien.
For the record: TS geeft zelf aan dat het over een 1.6D gaat.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 05.08.2024 - 11:59
door raspaardje
Vwb Eolys:
https://www.mijngrossier.nl/roetfilters ... tief-html/
Regenereren bij een lagere temperatuur heeft simpelweg het voordeel dat het regenereren korter duurt en de kans dus groter is dat het proces volledig wordt afgemaakt.
Want hoe vaker er geregenereerd moet worden hoe groter de belasting voor het filter.
As is niet anders dan deeltjes die niet verbrand kunnen worden. Dat houd je altijd. Maar er vindt ook meer asvorming plaats bij een afgebroken regeneratie. Op een gegeven moment zit je filter te vol met as waardoor er te vaak geregenereerd moet worden om het drukverschil te verlagen. Dan is het tijd voor schoonmaken of een nieuw filter.
Je rijpatroon is dus echt van invloed op hoe lang het filter meegaat.
hoe werkt regeneren...
Geplaatst: 05.08.2024 - 12:05
door raspaardje
Het element in je filter kan ook gebarsten zijn, dan heb je een roetwalm zonder dat je een foutmelding over een te hoog drukverschil krijgt. Simpelweg omdat het roet niet meer in het filter opgeslagen wordt. Dan zal schoonmaken geen zin hebben.
De deeltjestellertest bij de APK is in het leven geroepen om deze gevallen eruit te halen: eigenaren ondervinden geen foutmelding, zien wellicht soms een beetje roet terwijl de auto wel erg vervuilend is.