Battlecruiser S80 schreef:Die V50 absorbeert volgens jou dus heel goed de energie van een ertegenaan botsende zwaardere V70?
Mooi toch, dan heeft die V50 een grotere deuk en de V70 niet!
'Jammer', die redenatie klopt niet. De V70 is namelijk niet keihard. Sterker nog, alle Volvo's zijn relatief 'zacht' uitgevallen om zo maximaal de energie op een gelijkmatige manier op te vangen, waardoor de krachten die de inzittenden ondervinden op een lager niveau kan worden gehouden.
Als twee auto's tegenelkaar botsen dan heb je dus twee maal kinetische energie die uiteindelijk tot stilstand moet worden gebracht.
Zoals reeds gemeld heeft de snelheid een zeer grote bijdrage in dit verhaal.
Als een V50 en een V70 tegenelkaar rijden met gelijke snelheid dan is de energiebijdrage van de V70 iets groter. De totale hoeveelheid energie die echter wordt omgezet in kreukelend blikwerk is voor beide auto's echter gelijk. De auto's moeten zich namelijk 'tegenelkaar' afzetten.
(Het gesuggereerde beeld dat het lichtere voertuig de 'agressieve' zware auto moet 'opvreten' is pertinent onjuist)
De V50 is compacter gebouwd en kan een grotere hoeveelheid energie beter 'verwerken' dan de V70. In de V50 zit een hele slimme trekbalk onder het dashboard die de beide A-stijlen bijeenhouden. Hierdoor blijft die carrosserie langer stabiel. Overigens is de totaal te verkreukelen crashlengte van de V50 helemaal niet korter dan die van de grotere V70! Dit is gelukt doordat de motor bij de V50 smaller is, waardoor de hoeveelheid kreukellengte gelijk is gebleven. Tevens is het stuurhuis en de voorophanging zodanig geconstrueerd dat deze meehelpen ten tijde van de impact.
Even voor de beeldvorming. Crashtests tegen harde of de zogenaamde deformable barrier worden gedaan bij snelheden tot zo'n 64 km/u.
Na zo'n botsing ligt zo'n auto echt helemaal in de soep.
Als beide auto's met een dergelijke snelheid tegenelkaar rijden, is de hoeveelheid energie reeds verdubbeld. De hoeveelheid energie is vergelijkbaar met een eenzijdige aanrijding met 90km/u.
Als je met 130km/u tegen een vervormbare barrière rijd is de hoeveelheid kinetische energie reeds 4 maal zo hoog als bij 64km/u.
Overlevingskansen bij dergelijke snelheden berusten op geluk.
Oja, als je beweert dat meer kinetische energie voordelig is bij een aanrijding, dan is dat gelijk aan de stelling dat je met een hogere snelheid gunstiger uit bent in zo een geval.
E k=1/2
mv2