

VERWARRING OVER AUTOMATISCHE VERLICHTING BIJ MIST
Nu de mistperiode weer is aangebroken blijken veel automobilisten nauwelijks te weten dat zij vrijwel onverlicht rijden waardoor levensgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bestuurders denken namelijk dat de automatische verlichting, die tegenwoordig op bijna elke auto standaard zit, ook bij mist de verlichting laat branden. Deze lichtsensor werkt echter alleen maar als het echt donker wordt of is.
„Het is inderdaad een groot misverstand en daarom zie je tijdens mist ook talloze automobilisten zonder brandende achterverlichting rijden. Omdat veel auto’s tegenwoordig ook over zogenoemde dagrijverlichting beschikken, branden alleen twee lampjes aan de voorzijde. Die lampen geven amper voldoende lichtopbrengst en al helemaal als er een dichte mist hangt. Het is natuurlijk levensgevaarlijk als er dan ineens voor je neus een onverlicht obstakel opdoemt. We adviseren bestuurders om na het starten van de motor gelijk het dimlicht in te schakelen als er mist in de lucht hangt of als het hard regent,” aldus Annelies Tichelaar van de ANWB. Voor het voeren van onjuiste verlichting kan een boete van 25 tot 65 euro worden opgelegd.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) stelt dat ook een groot aantal automobilisten nog steeds niet weet welke verlichting er bij mist moet worden gevoerd: „Mistlicht aan de voorkant mag alleen gebruikt worden bij mist, sneeuwval of regen als daardoor het zicht ernstig wordt belemmerd (zicht minder dan 200 meter). Het mistachterlicht mag alleen ingeschakeld worden bij mist of sneeuwval als het zicht minder dan 50 meter is. Bij zware regen mag het bijvoorbeeld niet."