Nomad schreef:
Er zijn 2 berekeningen mogelijk. Eentje op basis van de uitstootregels in het jaar van registratie en eentje op basis van de huidige. De belastingdienst staat toe dat je de voor jou meest gunstige regeling aanhoudt. Je kan het beste via de bpm calculator op autoweek.nl of op autotelex.nl rekenen.
Hier een mooie uitvoering voor weinig:
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta ... 77bdab137a
Bijna alles op en aan. Uit 2013, dus leuke BPM korting en strakke prijs. Op taxatierapport invoeren en klaar
In aanvulling bij Nomad: je mag
alle tussenliggende berekeningsmethoden, tussen het originele toelatingsjaar en het huidige jaar kiezen. Elk jaar is ietsje anders, en dat kan behoorlijk uitmaken. Als je bijvoorbeeld een auto uit 2015 koopt, kan je kiezen voor 2015, 2016, 2017, 2018 of 2019 BPM regels. Over de afgelopen jaren zijn de regelingen eigenlijk elk jaar ongunstiger geworden, dus kan je grosso modo het beste voor het eerste jaar (originele toelatingsjaar) kiezen. Rond 2012 zitten er echter wel wat bijzonderheden in, dan kan het ineens interessant zijn om voor een tussenliggend jaar te kiezen. Zeker bijvoorbeeld bij een relatief dure, maar schone auto (omdat de BPM steeds meer van aanschafprijs naar CO2 verschoof).
Nog een aanvulling hierop: je kan voor het percentage van de BPM die je nog moet betalen kiezen waar je die op baseert: weer je eigen keuze dus je kan de voordeligste kiezen: de afschrijvingstabel van de belastingdienst zelf, het restwaardepercentage op basis van een koerslijst (auto's met veel dure opties: kan je heel veel voordeel geven - dat is wat Nomad hierboven ook al aangaf), of de taxatiewaarde (rapport meesturen, interessant bij schade bijvoorbeeld).
Dus ... al met al wel wat regels om rekening mee te houden, zeker om het in je voordeel te laten werken. Maar je moet het allemaal even weten. Er zijn trouwens partijen die je daar online voor 25 euro heel goed mee helpen. Zeker aan te raden als je de aangifte gaat invullen.