Hoofdbrandstof is diesel daarom hoeft het niet op kenteken deel 1 te staan. Je veranderd niet van brandstofprincipe het is geen hybride auto,
Electrisch en Diesel zou dus wel vermeld moeten worden.
Motortechnisch is het dus helemaal toegestaan.
Het is inderdaad verboden om te tanken in Nederland.. en daar schuilt juist het addertje onder het gras en tevens de legale opening om er wel op te mogen rijden.
Zie deze quote van rondom 10 ncrv forum:
Een van de delenemers aan de discussie van gisteravond gaf verslag van een door de douane geopende jacht op auto's die op (deels) zonnebloemolie rijden. Hij gaf aan dat hij daar een proces-verbaal voor had gekregen, maar dat dit tot nu toe geen vervolg heeft gehad.
Uiteraard niet want geen rechter zal hem kunnen veroordelen. De reden: Nederland is in gebreke gebleven met het uitvoering geven aan richtlijn 2003/30 EG, een richtlijn die het gebruik van biobrandstoffen moet stimuleren.
Voor een goed begrip: In welhaast elke auto die op diesel rijdt kun je zonder problemen, en zonder enige aanpassing 25-80 % (afhankelijk van het type auto) zonnebloemolie of koolzaadolie in de tank doen in plaats van dieselbrandstof. Dat is veel milieuvriendelijker, en het doet aan de prestaties van de auto niets af. Je hebt zelfs geen roetfilter meer nodig. Wil je op puur plantaardige olie rijden (PPO) dan is een aanpassing wel nodig omdat de viscositeit (de stroperigheid) van PPO lager is. Sommige leidingen moeten daarom vervangen worden door dikkere, en een voorverwarmingselement om de olie "dunner" te maken, is dan aan te raden. Ook bij lage temperaturen is het raadzaam het percentage aan toevoeging wat te verlagen als je auto niet is aangepast. Over het (gedeeltelijk) gebruik van PPO zijn genoeg websites te vinden. Ik gebruik zelf in een verder niet aangepaste ford mondeo ongeveer 40% zonnebloemolie. Zonder problemen, en het is mijn bijdrage aan het milieu.
Ingevolge genoemde richtlijn 2003/30 EG moest Nederland op uiterlijk 31 december 2004 alle bestuursrechtelijke en fiscale maatregelen genomen hebben die het gebruik van PPO door de burger zullen faciliteren. Ingevolge de richtlijn mag op PPO dan ook geen accijns worden geheven. Van Geel heeft dat allemaal niet gedaan, en heeft daarvoor - na klachten van burgers bij de Commissie - inmiddels ook een officiele waarschuwing van Brussel gehad. Ook nadien is er echter nauwelijks iets gebeurd, en men kan zich er dus bij elke rechter op beroepen dat De Staat in gebreke is gebleven met het uitvoering geven aan genoemde richtlijn
In andere EU-landen is gebruik van PPO wel gestimuleerd, en in bijvoorbeeld Duitsland zijn er inmiddels overal pompen waar men PPO kan tanken. Uitraard: accijnsvrij, en ten faveure van het milieu. E.e.a. heeft daar ook weer de nodige werkgelegenheid gegenereerd. Nederland loopt dus weer eens achter de ontwikkelingen aan.
Kortom, laat u niet afschrikken door douanes die op jacht zijn naar "rijdende oliebollenkramen". Laat de zaak rustig voorkomen bij de rechter, beroep u op richtlijn 2003/30 EG, en het ingebreke blijven van De Staat, en u zult merken: U bent niet strafbaar.
Clipper
http://forums.ncrv.nl/rondom10/viewtopi ... =86&t=2442
Hier een vragenlijst die door het PPOforum gesteld is aan de douane:
Vragen die doorgespeeld worden aan de Belastingafdeling vd Douane.
-Hoe kom ik aan een dagaangifte-formulier accijns? Is dit op te halen bij je locale belastingkantoor, kun je het ergens downloaden?
-Is er een aparte accijs voor biobrandstoffen of is het gewoon de zelfde als voor minerale brandstoffen?
-Hoe hoog is de accijns per liter PPO? Is dat een vast bedrag?
-Wat heb je nodig om aangifte te doen (formulier, bonnetjes, ID, verder nog iets?)
-Als alleen bedrijven mogen "vervaardigen" en mengen in je tank technisch gesproken "vervaardigen" is, dan is mengen dus per definitie illegaal! Klopt dit?
-Als "vervaardigen" illegaal is, is Biodiesel maken dan ook illegaal? Met andere woorden, wordt het veresteren van PPO in je eigen garage gezien als "vervaardigen"?
-Kun je als ondernemer PPO inkopen en de BTW aftrekken?
-Hoeveel liter(!) mag je voor eigen gebruik accijnsvrij meenemen vanuit het buitenland? Hoe ligt de bewijslast? Moet je bonnetjes van de duitse Aldi meenemen? Hoe lang mag je de brandstof uit het buitenland bewaren? ik bedoel : hoe lang blijft zo'n bonnetje geldig als het inderdaad toegestaan is?
3. hoe toon ik aan dat ik in Duitschland heb getankt? moet ik foto's maken?
-Als mijn voertuig met enkele kleine aanpassingen geschikt is gemaakt voor rijden op PPO, maar tevens geschikt blijft voor Diesel. Kan mijn auto dan ingeschreven worden als hybride voertuig?
-Mijn auto is netjes omgebouwd naar een 2-tank systeem in Duitsland, zodat ik op 2 verschillende brandstoffen kan rijden. Mijn auto is netjes gekeurd door de TUV en ik heb hier een bewijs van. Voldoet mijn auto nog aan de wettelijke eisen?
-Mijn auto is omgebouwd en ik kan nu rijden op een milieuvriendelijkere brandstof, als na testen door bijvoorbeeld de RDW blijkt, dat mijn auto inderdaad milieuvriendelijker is geworden, kan mijn auto dan ingeschreven worden als hybride-auto ipv diesel als hoofdbrandstof? En zo ja, krijg ik dan korting op de houderschapsbelasting?
-Mag men buiten de tank in een jerrycan ppo mengen met diesel?
-Hoe kan men eenvoudig accijns afdragen voor het gebruik van ppo?
- In welk wetsartikel wordt beschreven dat PPO gelijkgesteld wordt aan diesel vwb de accijnsafdracht?
- Tevens graag informatie over de vaststelling van het tarief per liter: Waar is beschreven dat voor PPO hetzelfde tarief geld als diesel?
-Kunt u aangeven of VWO(vegetable waste oil= plantaardige afvalolie) hetzelfde wordt behandeld als PPO? Ook dan weer de vraag, of dat ergens door de wetgever is besloten? Zo ja, in welk artikel?
-Kan ik voor het plaatsen van een PPO kit (je weet wel het ombouwen) een subsidie krijgen van de overheid en/of EU? Zo ja? mag ik dit zelf doen of moet dit bij een erkend installateur gebeuren? (zijn die er al?)
Mag dit dan ook gebeuren in een ander land van de EU?
-Kan ik ook een accijns aangifte doen per jaar, kwartaal, maand,week ipv. een dagaangifte?
-Welke oliën verstaat de douane onder PPO?
-Belasting op energieverbruik. De Regulerende Energie Belasting (of ecotax) wordt geheven op milieu onvriendelijke energiebronnen: kernenergie en energie opgewekt uit fossiele brandstoffen. Met de ecotax probeert de overheid de scheve concurrentiepositie tussen verschillende energiebronnen recht te trekken door energiebedrijven de zgn. externe kosten mee te vertalen in prijs. Groene energie vervuilt niet en is daarom vrijgesteld van de eco-tax.
Dat accijnzen in bepaalde mate onvermijdelijk zijn, ok, maar is de REB van toepassing op Biodiesel en PPO?
-Stel ik gebruik PPO of Biodiesel in plaats van Rode Diesel (Of huisbrandolie, dat lijkt er ook op), moet ik dan alsnog de Reguliere Energiebelasting van 16 ct/l betalen?