bart simpson schreef:Geen tuner kan tot op heden een lagere CO2 uitstoot hard maken, zou daar dus niet op gokken.
Nou, ik ben dan geen tuner maar kan dit zelf wel tegenspreken.
Stel we nemen een turbo-diesel motor..
Door bij een dieselmotor de brandstof iets vroeger in te spuiten geef je de brandstof meer tijd om zich goed te vermengen met de lucht, beter vermengen = betere verbranding = minder uitstoot.
Tevens kan je bij bepaalde dieselmotoren de inspuitdruk aanpassen, door deze te verhogen op een correcte manier komt de gevraagde hoeveelheid brandstof sneller in de motor dan "normaal", een kortere inspuitduur dus.
Korter inspuiten = weer meer tijd om te vermengen met de lucht = weer betere verbranding = weer lagere uitstoot.
Combineer de twee bovenste zaken "vervroegen" en "inspuitdruk verhogen = korter inspuiten" en je krijgt een nóg lagere uitstoot.
De reden waarom de constructeur dit niet doet is voor de hand liggend;
jammer genoeg kan niet elke auto profiteren van een goed en tijdig onderhoud en kwalitatieve brandstoffen, daarom moeten ze "marges" voorzien. Door later in te spuiten en minder brandstofdruk te geven ontstaat er minder verbrandingsdruk en temperatuur, wat de belasting dan weer ten goede komt (bij ons kan je deze marges gebruiken om te chiptunen).
Dus ja, in het geval van een slecht onderhouden motor met slechte brandstof kan chiptuning schadelijk zijn, maar in alle normale gevallen zien we enkel voordelen.
We zien ook dat de constructeurs zelf dit meer en meer gaan toepassen, neem nu de Volvo motoren, de eerste common-rail motoren hadden een brandstofdruk van 1350MBar, waar dit bij de 2.4D D5 163/185Pk al 1600Mbar was en bij de nieuwe D5 2000Mbar.
EGR Finetuning... door de werking van de EGR te optimaliseren kan je zorgen voor meer zuurstof in de motor, dit heeft als neveneffect een hogere NoX uitstoot, maar wel degelijk een lager verbruik en dus ook lagere co2 uitstoot.
DPF OFF.. Door de DPF uit te schakelen schakel je meteen ook de "na-inspuiting" uit. De na-inspuiting gebruikt de constructeur om de DPF schoon te branden, het is duidelijk dat tijdens het schoonbranden een gigantische hoeveelheid aan schadelijke stoffen vrijkomen en de DPF dus slechts een "tijdelijke" oplossing is om aan bepaalde emissie eisen te voldoen.. Je wilt niet weten wat er uit een uitlaat komt tijdens een regeneratie.
Weg DPF = weg regeneratie = lager verbruik = lagere co2.
Kortom: de fabrikanten gebruiken truukjes om "tijdelijk" (= tijdens de uitstoottesten) te voldoen aan de norm, wat er nadien gebeurt speelt (voorlopig) geen rol... Wat gebeurt er met een defecte DPF ? Komt vast ook wel iets van in de natuur terecht, nieuwe DPF monteren = dealer geld verdienen.