Pagina 1 van 1

Principe van de veerpootbrug uitgelegd.

Geplaatst: 15.08.2007 - 09:13
door Geus
Als ik het allemaal goed heb begrepen, beweegt de carroserie van de auto een beetje tijdens het rijden. Net als een boekenkast met alleen staanders en planken. Naarmate men sportiever gaat rijden, ontstaat er behoefte aan meer stijfheid in de carroserie, dan kan een veerpootbrug worden geplaatst, een beetje als een kruis achter de kast. Torsie heeft er geloof ik ook mee te maken. Is dat niet het wringen van de auto over de lengteas?

Ik ga mij dan afvragen waarom auto's dan niet direct wat stijver worden gebouwd? Heeft dat "slappe" dan ook voordelen? Wie kan het ons precies uitleggen?

Geplaatst: 15.08.2007 - 10:03
door menjo
Het is niet als een kruis achter een kast van 4 planken, het is meer als de bovenste plank op een kast van 3 planken ;)
De auto wordt er ook niet veel stijver van, het is alleen dat de linker kant net zo ver tordeert als de rechterkant (het wordt beter verdeeld). Een kruis zou wel optimaal zijn, maar dat past meestal niet tussen de voorwielen.

Je kunt een auto niet compleet stijf maken, dan wordt hij te zwaar, tril je van je stoel en is ook niet erg veilig bij een botsing. Een extra reden is dat als je een kleine aanrijding rechts hebt je linkerkant ook mee zou buigen en je dus veel grotere schades krijgt.

Geplaatst: 16.08.2007 - 08:31
door Geus
Duidelijke uitleg, bedankt!

Ik had nooit verwacht dat ook de wielophanging zo flexibel wordt ontworpen. Maar als je erover nadenkt is het ook wel logisch. Beetje het F1 idee, dat alleen de kooi echt stijf is en de rest meehelpt met absorberen.

Geplaatst: 16.08.2007 - 20:59
door Winnox
Krik maar eens een auto op met de 4 deuren open, en probeer ze dan eens dicht te doen, dan zie je pas hoe flexibel een auto is :mrgreen:

Geplaatst: 17.08.2007 - 13:50
door C 30 T5
Bij een Volvo geen probleem :mrgreen: :mrgreen: