Pagina 1 van 3
Airco aan of uit?
Geplaatst: 05.02.2008 - 13:15
door Carfreak
Gisteren werd hier op mijn werk een hagelnieuwe Fiat Grande Punto als bedrijfshoer afgeleverd. De leverancier gaf aan dat we de airco altijd aan moeten laten staan omdat er anders stank uit komt op den duur.
Ik heb de airco in mijn V70 altijd uit staan. Dat scheelt in het verbruik en het vermogen. En als het slecht zou zijn kon je hem waarschijnlijk toch ook niet uit zetten? Bovendien heb ik de airco alleen nodig als ik de voorruit ontwasem.
Hoe gaan jullie met je airco om? Altijd aan of uit?
Geplaatst: 05.02.2008 - 13:35
door Gideon_XC90
Carfreak,
Het zal niet direct schadelijk zijn om je airco vaak uit te hebben staan, maar zover ik weet, ben dan wel geen airco specialist, is het wel raadzaam om zeker 1 maal per maand je airco te laten draaien ivm mogelijk vastzitten pomp en smeering onderdelen.
Daarnaast wordt de stank waar de fiat dealer mee op de proppen komt veroorzaakt door achtergebleven vochtige lucht in het airosysteem wat condenseerd. Stilstaand water wat met enige regelmaat iets warmer wordt gaat stinken en er bestaad de kans op een mooie broedplaats voor allerlij organismen. Om dit te voorkomen moet je ruim voordat je thuis bent de airo uitzetten en alleen de blower zijn werk laten doen, voorkomt voor een groot deel de luchtjes.
Geplaatst: 05.02.2008 - 13:58
door trompetje
De volvo Airco is een "inteligente" airco: die schakelt alleen aan als ie nodig is (ookal is het lichtje altijd groen......)
(wel eens de verbruiksmeter zien oplopen als je 'm aanzet, trouwens, en houdt ie dan in?)
voor de vochtresten is er in een V70 een najaagfunctie.
Geplaatst: 05.02.2008 - 14:51
door T5je
Daarom is het natuurlijk wel een Volvo en geen Fiat.
Geplaatst: 05.02.2008 - 14:58
door Stinky
Ik ben ook geen expert, maar mij hebben ze wijsgemaakt dat als het koud
is buiten (zo onder de 4 graden) dan moet je juist niet de airco aandoen ivm
vastvriezen bewegende delen....?
Geplaatst: 05.02.2008 - 15:43
door roever
Een airco schakelt zelf uit als de buitenlucht te koud wordt, inderdaad om bevriezing te voorkomen. Bij sommige auto's gaat het AC lampje op het dashboard dan ook uit, maar bij de meeste auto's zie je er niets van...
Geplaatst: 05.02.2008 - 16:23
door oudegroen
Hoe gaan jullie met je airco om? Altijd aan of uit?
Mijn airco staat in principe uit. Ik merk wel dat ik hem nodig heb als het erg stortregent om mijn voorruit ontwasemd te houden. Dan nog schakel ik hem weer uit als dat gelukt is. Ik gebruik hem verder alleen als het buiten erg warm is

Geplaatst: 05.02.2008 - 16:31
door Fredhead
Ik heb op mijn S60 de airco altijd aanstaan.
Auto regeld zelf wel wanneer de airco nodig is en wanneer niet
Geplaatst: 05.02.2008 - 17:18
door Carfreak
Bedankt voor jullie reacties.
Maar als ik het goed begrijp kan het dus zo zijn dat als ik het groene lampje airco On heb staan, de airco in feite uit kan zijn? Het is een intelligente airco?
Just checking. Heeft trompetje hierin gelijk?
Geplaatst: 05.02.2008 - 18:24
door FrankM
Ja dat klopt. En wat de nablaasfunctie (niet najaag....) betreft: die kan uitgeschakeld zijn, dit kan de dealer controleren. De nablaasfunctie zorgt er enige tijd na het parkeren van de auto voor dat de boel drooggeblazen wordt als de airco heeft gewerkt (echt gewerkt dus).
Gr/F
Geplaatst: 05.02.2008 - 18:32
door trompetje
FrankM schreef:
.....
En wat de nablaasfunctie (niet najaag....) betreft:
......
Gr/F
slip of the keyboard...

:roll:
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:07
door Oceanracer
Ik begrijp niet wat er intelligent is aan een airco van Volvo. Het enige wat je doet met het "groene knopje" is het inschakelen mogelijk maken van de compressor (lees:aircopomp). Bij temperaturen onder de 4 graden schakelt deze inderdaad niet in. Bij temperaturen daar boven schakelt de pomp een aantal seconden in, om daarna weer uit te schakelen. Dit zal de pomp dus ALTIJD doen bij een temperatuur van boven de 4 graden. Naarmate de buitentemperatuur hoger wordt, zal de interval zorgen dat deze langer aanblijft en dus korter uitgaat. Een groen brandend lampje zal bij een temperatuur boven de 4 graden dus ALTIJD zorgen voor een hoger brandstofverbruik, terwijl het gebruik op dat moment helemaal niet nodig hoeft te zijn. Alleen als de binnentemperatuur niet naar wens naar beneden kan worden gebracht met verse buitenlucht is de aircopomp nodig. Tevens kan de airco inderdaad gebruikt worden om de ruiten te ontwasemen. Als je er voor zorgt dat er geen overbodig vocht in de auto wordt gebracht, is het gebruik van de airco tot een minimum te beperken.
Overigens werkt niet alleen de airco van Volvo op de bovenbeschreven (intelligente?) manier. Veel automerken gebruiken dit aan/uit systeem. Een andere (tevens veel betere!) manier is een modulerende werking van de compressor. Deze draait bij ingeschakelde airco wel continu mee, maar de belasting wordt aangepast aan de vraag. Groot voordeel is dat het gebruik van de compressor niet voelbaar is in de auto, wat bij de Volvo waarneembaar is als een klein schokje en hoorbare tik bij het inschakelen van de compressor. Voornamelijk de Duitse merken maken gebruik van een modulerende airco.
Ik ga dan ook met V70_bifuel en Oudegroen mee en adviseer je de airco alleen te gebruiken indien nodig, waarmee je onnodige brandstofverspilling voorkomt en eens in de zo veel tijd (1 keer per maand, zoals reeds wordt aangegeven) is meer als genoeg om de aircopomp en diverse afdichtingen te smeren. De nadroogfunctie van de airco zelf werkt niet bij de huidige temperaturen (om te voorkomen dat je om de haverklap met een lege accu staat), dus als je de airco hebt gebruikt en vlak voor je er bent deze even uitschakelt voorkom je die muffe airco lucht. Dit kan overigens ook gewoon bij de Fiat.
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:07
door Hans
Kan dus gebeuren in de zomer dat je auto zomaar in rust op de parkeerplaats begint te blazen. Niet van schrikken. Onder de negen of zeven graden is ie sowieso uit.
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:22
door Battlecruiser
Ik heb de airco altijd aan, daardoor blijft de auto goed droog, zomer en winter.
Dat ding regelt alles vanzelf, warm of koud. Makkelijk toch?
Als ik op de snelweg met crcr aan de airco uitschakel, gebeurt er niks met het brandstofverbruik volgens de boordcomputer.
En dan nog, als je het brandstofverbruik van een airco niet kan betalen, koop je toch gewoon een Fiatsel?
BTW: je kunt ook je radio uitdoen en je spiegels inklappen tijdens de rit, verbruikt ie ook minder...
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:33
door Oceanracer
Het gaat mij hier om onnodig brandstof verbruiken, niet of ik het kan betalen of niet. In het kader van een poging tot vermindering van de CO2 uitstoot, toch iets om bij stil te staan. Voor het regelen (warm/koud) is de aircopomp momenteel volledig overbodig.
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:55
door Carfreak
Het brandstofverbruik van een airco niet kunnen betalen

Da's een goeie Battlecruiser! Heb je er nog meer?
Bedankt voor je uitleg Oceanracer. Goed onderbouwd verhaal en voor mij een bevestiging van mijn eigen mening. Waarom de airco aan als dat feitelijk niet nodig is? Bovendien gaat ie op die manier waarschijnlijk ook langer mee buiten het feit om dat je zuiniger rijdt. En zuiniger rijden doe je echt wel door hem uit te laten. Dat er mensen zijn die daar aan twijfelen is voor mij een raadsel. Waarom denk je dat een Polo Bluemotion zonder airco wordt geleverd?
Geplaatst: 05.02.2008 - 19:59
door Battlecruiser
Pas op, voordat je vooroordelen te snel bevestigd worden!
Oceanracer schreef:Het gaat mij hier om onnodig brandstof verbruiken, niet of ik het kan betalen of niet. In het kader van een poging tot vermindering van de CO2 uitstoot, toch iets om bij stil te staan. Voor het regelen (warm/koud) is de aircopomp momenteel volledig overbodig.
Niet helemaal: de airco droogt je auto perfect. De verwarming kan dat niet zo goed.
En omdat bij lage temperaturen de luchtvochtigheid snel oploopt, vind ik een airco óók in de winter nuttig.
Te meer omdat hij in de winter weinig verbruikt. De aircopomp loopt wel, maar met weinig weerstand.
Het is net als bij een dynamo: als die veel stroom moet maken, heeft hij meer weerstand.
Bovendien is het een misvatting te denken dat een airco langer meegaat als je hem lange tijd niet gebruikt. Dit soort apparatuur slijt niet zo hard van het aanstaan, maar afdichtingsrubbers gaan hard achteruit als de pomp langere tijd niet loopt. De meeste reparaties aan airco's worden immers verricht aan auto's waarvij de airco slechts af en toe aanstaat.
Verkeerde zuinigheid dus: het beetje brandstofverbruik in de winter weegt niet op tegen de hoge reparatiekosten.
Geplaatst: 05.02.2008 - 20:06
door Battlecruiser
Carfreak schreef: En zuiniger rijden doe je echt wel door hem uit te laten. Dat er mensen zijn die daar aan twijfelen is voor mij een raadsel. Waarom denk je dat een Polo Bluemotion zonder airco wordt geleverd?
Omdat een airco vooral in de ZOMER meer gebruikt....
In de winter juist heel weinig.
Geplaatst: 05.02.2008 - 20:06
door Oceanracer
Al eerder meldde ik al het volgende:
Tevens kan de airco inderdaad gebruikt worden om de ruiten te ontwasemen. Als je er voor zorgt dat er geen overbodig vocht in de auto wordt gebracht, is het gebruik van de airco tot een minimum te beperken.
Als ik in de auto zit, staat de kachel op een graad of 23. Net als thuis middels de CV wordt de lucht hierdoor al voldoende gedroogd. Extra droging is derhalve niet nodig. Alleen onder extreem vochtige omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld met meerdere personen met een doorweekte jas of natte paraplu's in de auto stapt.
Door het gebruikt van de airco hoopt zich in de verdamper vocht op in de auto. Dit vocht komt er na het starten altijd direct weer uit en slaat hierdoor gelijk op de voorruit. Dit trekt wel vlot weer weg, maar is het bewijs dat er vocht in de auto is achtergebleven. Als je de airco bij de laatste rit niet hebt gebruikt, zit er ook geen vocht in de verdamper. De auto wordt dus droger weggezet.
Geplaatst: 05.02.2008 - 20:09
door Carfreak
Dat heb ik nooit eerder gehoord. Maar ik moet toegeven dat dat wel logisch klinkt.
Wat zomer en winter te maken hebben met een Polo Blue Motion zonder airco begrijp ik dan weer niet maar goed
