Pagina 1 van 2

Waarom is een Automaat minder zuinig dan Schakelbak?

Geplaatst: 14.04.2009 - 23:51
door PR.2000
Hoe komt het dat een auto met automatische transmissie minder zuinig is dan een handgeschakelde auto?

Vrijwel iedere automaat verbruikt meer en heeft een hogere CO2 uitstoot dan z'n handgeschakelde broer.

Kan ik mijn rij-gedrag (automaat) zodanig aanpassen dat mijn auto net zoveel verbruikt als in een gelijkwaardige auto met handschakeling? Of lukt dat per definitie nooit?

Bij voorbaat dank. PR.

Geplaatst: 15.04.2009 - 18:20
door mightyspawn
Geen id, heb op mijn werk verschillende malen in schakelbakken gereden, maar die dingen schakelen zo onlogisch en slecht. Doe mij maar lekker een schakelbak, heb je alles zelf onder controle. Was dan wel een Volkswagen

Geplaatst: 15.04.2009 - 19:09
door Gast
"Geen id, heb op mijn werk verschillende malen in schakelbakken gereden, maar die dingen schakelen zo onlogisch en slecht. Doe mij maar lekker een schakelbak"
volgens mij spreek je jezelf tegen, of je maakt een typefout.

Een automaat is wat minder zuinig omdat deze meer slip (=energieverlies) heeft t.o.v. een handschakelbak.
Alhoewel dit verschil met de nieuwe DSG-bakken wel kleiner wordt.

Geplaatst: 15.04.2009 - 19:19
door mightyspawn
ik bedoel natuurlijk een automaat, een passat was t btw.

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:05
door Battlecruiser
De koppelomvormer (de draaiende schoepen) zorgen voor vermogensverlies, omdat ze los van elkaar draaien. Door de wervelende ATF-vloeistof neemt de ene schoep de andere mee, maar daar zit nogal wat wrijvingsverlies in.
Pas als de lock-up (boven 80-90km) (automatisch) ingeschakeld wordt, is dat wrijvingsverlies weg. Stadsverkeer is dus met een automaat veel onzuiniger dan snelwegverkeer.

Verder heeft de gemiddelde automaat een versnelling minder dan een handbak in een vergelijkbare auto. Daardoor zal het toerental vaak wat minder optimaal, en dus onzuiniger, zijn.

Maar een Volvo-automaat (niet te vergelijken met een VW-prutautomaat) schakelt zo fijn en precies en logisch dat zelfschakelen een prehistorisch fenomeen wordt.

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:14
door daag407welkomV70
Maar een Volvo-automaat (niet te vergelijken met een VW-prutautomaat) schakelt zo fijn en precies en logisch dat zelfschakelen een prehistorisch fenomeen wordt

huh? ik rijd sinds een maand of twee in een nieuwe d5 geartronic, maar ik moet er toch echt wel behoorlijk aan wennen!
ik vind dat de bak toch regelmatig flink de tijd neemt om erachter te komen wat het baasje bedoeld

maw. traaaaag dus, verder niets dan lof over deze auto!!

ps. alleen de rammeltjes en kraakjes (daar dacht ik af te zijn naar 12 jaar gereden te hebben in een peugeot)

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:29
door BartS
daag407welkomV70 schreef: huh? ik rijd sinds een maand of twee in een nieuwe d5 geartronic, maar ik moet er toch echt wel behoorlijk aan wennen!
ik vind dat de bak toch regelmatig flink de tijd neemt om erachter te komen wat het baasje bedoeld

maw. traaaaag dus, verder niets dan lof over deze auto!!
In de regel moet je het gaspedaal bij de geartronic wat dieper induwen dan je met een schakelbak gewoon bent voor dezelfde acceleratie. Een kwestie van wennen aan de automaat vermoed ik. Waar ik zelf niet aan kan wennen is dat de bak in de automatische stand bij het verlaten van een rotonde vaak in drie staat, waar ik zelf toch echt naar twee terug zou gaan.

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:30
door euerw
er was ooit een 440 met CVT. daar kon je niet tegen op schakelen.
maar vind de automaat altijd beter dan houthakken achter het stuur, helemaal erg in een langzaam rijdende file, nee hoor gas geven en remmen en ontspanning achter het stuur laat dat ding het werk maar doen.

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:34
door euerw
maar betreft CVT, begrijp niet dat het zo stil is geworden (werd) juist omdat het best wel toekomst had en stukken eenvoudiger was en minder gewicht dan die grote zware automaat bak

Geplaatst: 15.04.2009 - 20:44
door sequence
Battlecruiser S80 schreef:Maar een Volvo-automaat (niet te vergelijken met een VW-prutautomaat) schakelt zo fijn en precies en logisch dat zelfschakelen een prehistorisch fenomeen wordt
Welke VW automaat bedoel je, want DSG is toch echt wel een hele goede automaat.

Geplaatst: 15.04.2009 - 21:23
door hadico
daag407welkomV70 schreef:Maar een Volvo-automaat (niet te vergelijken met een VW-prutautomaat) schakelt zo fijn en precies en logisch dat zelfschakelen een prehistorisch fenomeen wordt

huh? ik rijd sinds een maand of twee in een nieuwe d5 geartronic, maar ik moet er toch echt wel behoorlijk aan wennen!
ik vind dat de bak toch regelmatig flink de tijd neemt om erachter te komen wat het baasje bedoeld

maw. traaaaag dus, verder niets dan lof over deze auto!!

ps. alleen de rammeltjes en kraakjes (daar dacht ik af te zijn naar 12 jaar gereden te hebben in een peugeot)
De geartronic beschikt over meerdere functies van schakelen maw hij reageert sneller of langzamer afhankelijk van de snelheid waarmee het gaspedaal word ingedrukt dus wil je hem iets sneller laten schakelen zul je dit met het gaspedaal kunnen sturen door dit langzaam of sneller te bedienen en dan bedoel ik niet kickdown maar puur sneller bedienen deze functie word ook nogal eens verward met het adaptief zijn van de bak maar dat is bedoelt voor het inwendige afregelen van oa de druk en slip van de bak zelf.

Geplaatst: 15.04.2009 - 21:39
door M@rcel
Als ik in een schakelwagen rij, dan probeer je weinig mogelijk met slippende koppeling te rijden ivm slijtage en rendement.

Waarom gebruikt een automaat de "lock-up" niet op deze manier?

Geplaatst: 15.04.2009 - 21:53
door sequence
Wederom, DSG (Direct Swift Gearbox) is technisch eigenlijk een schakelbak die automatisch schakeld, een andere benadering dus dan de conventionele automaten.

Nog een filmpje over de werking van DSG


Geplaatst: 15.04.2009 - 22:12
door M@rcel
Ik bedoelde eigenlijk bij een "ouderwetse" automaat...

Geplaatst: 15.04.2009 - 23:15
door rene en erica
ik zat laatst in product uit duitsland met een dsg bak.buiten de vraag om of het onzuinig is of niet,ik vond het een geweldige automaatbak.ik moest er echt op letten om te merken wanneer hij overschakelde en soms nog merkte ik het niet,enkel soms met terug schakelen.ik heb niet zoveel met duitse auto's maar deze dsg bak maakte wel indruk.

Geplaatst: 16.04.2009 - 14:11
door Fredhead
Heb ook met een DSG gereden en reed erg fijn

Geplaatst: 17.04.2009 - 12:57
door Pimiento
DSG is inderdaad zeeer fijn. Net als de "ouderwetse" BMW en Mercedes bakken overigens. Die voel je gewoon niet en zijn snel.

Oude bakken van Volvo (pre-geartronic) en vele andere merken zijn inderdaad minder. Geartronic vind ik overigens wel achter lopen bij de rest. Niet dat ie slecht is, maar wel traag en af en toe wispelturig (op een oprit van een snelweg bij constante snelheid en pedaalstand plotseling heftig terugschakelen bijvoorbeeld als het een klein beetje heuvelop gaat. das minder met meer dan 450NM!)

Geplaatst: 17.04.2009 - 14:08
door Johan
Na 2 auto's met aut. bakken was het de traagheid van schakelen die mij heeft doen besluiten terug te gaan naar een handbak, echter een leenauto (V70 2.5T) met een 6-traps geartronic was veel beter bij de les en had duidelijk minder tijd nodig om te schakelen. Conclusie die 6-traps automaat is geen straf om te hebben.

Geplaatst: 18.04.2009 - 12:09
door Wim J
meerverbruik heeft deels ook te maken met het extra gewicht dat een automaat in de schaal werpt,...

Geplaatst: 18.04.2009 - 14:41
door Koidream
Wim J schreef:meerverbruik heeft deels ook te maken met het extra gewicht dat een automaat in de schaal werpt,...
Het verschil in gewicht tussen een automaat en een handgeschakelde is om en bij de 20 Kg. Dus hier zal het meerverbruik zeker niet van komen...