Pagina 1 van 6
stationair warmdraaien?
Geplaatst: 24.12.2011 - 16:46
door Battlecruiser
Ik heb altijd gelezen en gehoord dat je nooit een auto stationair moet laten warmdraaien omdat dat veel slijtage zou opleveren, te vergelijken met een rit van meer dan 1000km.
Afgezien van het feit dat ik niet helemaal snap waarom dat zo zou zijn, heb ik het toch altijd maar geloofd, omdat het altijd heel nadrukkelijk vermeld werd.
Nu lees ik echter in een handleiding van een Suzuki dat de fabrikant zegt dat je best de auto mag laten warmdraaien vóórdat je wegrijdt.
Verwarring dus.
Weet iemand hoe het nou echt zit?
Geplaatst: 24.12.2011 - 16:53
door V70/2.4D/2003
Van de koude start stelt "men", en vraag me niet wie "men" zijn, dat de slijtage gelijk is aan een rit van 500 km. Waarom? Keine Ahnung.
Om die reden gaat er binnenkort een motorverwarming ingebouwd worden.
Warme motor is betere verbranding en dus schoner, toch?
* Groen Front en Greenpeace: kom er maar in*
Geplaatst: 24.12.2011 - 17:09
door 945i
Olie is dikker dus smeert minder goed, oliepomp draait niet optimaal, katalysator werkt niet, duurt langer voordat de motor warm is, dus meer belasting voor het milieu.. milieubarbaren! :razz:
Geplaatst: 24.12.2011 - 17:51
door V70/2.4D/2003
Met dank aan Greenpeace (a.k.a. 945i) voor dit topic-rechtdoende) antwoord.
Geplaatst: 24.12.2011 - 18:00
door FrankS60
Vooral dat olieverhaal doet er toe voor je motor. Als je een auto start dan duurt het heel eventjes voor je olie op druk is met als gevolg dat alle lagers dus minder smering krijgen. Waarom het dan zo'n drama is voor je motor om hem rustig even warm te laten draaien haal ik daar nog niet uit.
Oliepomp moet geen probleem zijn, als je stationair draait moet er ruim voldoende druk zijn. Anders wordt het tijd voor een nieuwe pomp.
Qua thermische belasting zou ik zelfs denken dat hem even een minuutje geven om een beetje temperatuur erin te krijgen zelfs goed is voor het blok.
Milieutechnisch zal het inderdaad niet optimaal zijn ivm de katalysator en de automatische inspuiting van iets meer brandstof door het motormanagement bij koude motor (choke achtig). Dit duurt nu langer, dus iets meer verstookt wellicht. En een koude kat doet weinig, dus dat ook nog.
Veruit het beste is inderdaad de motor voorverwarmen, kan men zo snel mogelijk gaan rijden met een motor op bijna bedrijfstemperatuur met een betere verbranding en sneller op temp komen van de katalysator.
Geplaatst: 24.12.2011 - 18:12
door Battlecruiser
Ik zou inderdaad ook denken dat een stationair draaiende motor minder vervuilt dan een koude motor die meteen moet gaan rijden.
Als de rit lang genoeg is, kan het milieu-effect verwaarloosd worden, lijkt me.
Geplaatst: 24.12.2011 - 18:13
door 945i
Dan laat je dat ding toch lekker dampen, waarom vraag je het dan. :roll:
Geplaatst: 24.12.2011 - 18:17
door FrankS60
Als je de rit maar lang genoeg maakt kun je in feite alles wel wegcijferen. Maar toch denk ik dat vanuit milieu oogpunt het (lang) laten warmdraaien niet wenselijk is. Sneller op temperatuur is minder uitstoot, en als de motor stationair draait en je gaat nergens heen, is het aantal liters/km wel drama
Of je motor er slechter van wordt durf ik te betwijfelen, vanuit het logisch redeneren zou ik zeggen dat het zelfs beter is. En langer met je motor doen is op de lange termijn beter voor het milieu omdat we er minder hoeven te produceren... Dilemma

Geplaatst: 24.12.2011 - 18:21
door 945i
Zaak is natuurlijk de koude motor niet zwaar te belasten, maar vind je de ideale mix tussen belasting en vooruit bewegen, is de motor het snelst warm en heb je in alle opzichten een voordeel. winwin situatie dus..
Geplaatst: 24.12.2011 - 18:26
door M@rcel
Nog eentje dan:
Verbranding van koolwaterstoffen (bv benzine, diesel, lpg) levert water op. Dit water (als damp) dringt zich door de hoge verbrandingsdruk langs de zuigerveren en komt in de olie terecht. Water smeert niet zo geweldig

. Olie is erop ontwikkeld om dit water te verdrijven, maar dan moet de olie zijn zelfreinigende temperatuur bereikt hebben. Hoe langer het duurt dat de olie op temperatuur is, hoe meer water de kans krijgt in de olie opgenomen te worden en hoe langer de motor gedeeltelijk met water wordt gesmeerd.
Geplaatst: 24.12.2011 - 20:37
door euerw
Lijkt mij ook een verhaal uit de oude doos, vrougah had je winter en zomer olie, dik en dun , nu is olie zo dun als water lijkt wel.
Ik laat de motor het liefst met kou eerst ff draaien voordat ik weg rij, indien mogelijk
Geplaatst: 24.12.2011 - 22:47
door Fredhead
Behalve als ik sta te krabben staat de dagelijkse auto bij mij nooit warm te draaien. Wel altijd rustig warm rijden. (of je moet de tijd van de gordel omdoen al mee willen tellen)
De 205 staat wel altijd warm te draaien voordat ik de baan op ga, op de grotere circuits is hij meestal nog niet helemaal warm of het is net aan maar dan rijd ik sowieso altijd de eerste 2 a 3 rondes rustig aan want de banden en remmen moeten ook nog op temperatuur komen.
Met slalommen draait alles wel tot bedrijfstemperatuur warm, je hebt dan zo kort de tijd dat alles warm wordt dat dit geen doen is en dit mij de enige manier lijkt.
Rijd nu een 4 jaar op het circuit en heb door het warm laten draaien absoluut geen motorschade of wat ook gereden.
Lijkt mij door eigen ervaring eigenlijk wel een fabeltje
Geplaatst: 25.12.2011 - 12:53
door Schorpioen
Soms, bij het ontbreken van een standkachel, ontkom je er niet aan om de motor warm te laten draaien voordat je weg kunt rijden.
Neem alleen al in het voor-, en najaar bij vochtig weer. Als je instapt en weg wilt rijden beslaan door het in de auto aanwezige condens alle ruiten. Bij nachtvorst heeft dit zelfs als resultaat dat de binnenkant van de voorruit bevriest.
In deze gevallen zul je eerst de motor moeten warm draaien zodat je weer normaal door je ramen naar buiten kunt kijken.
Veiligheid gaat bij op zo'n moment toch echt voor op het milieu.
Wat betreft de verhalen over vocht in de olie waardoor de motor bij kou tijdelijk zonder olie smering zou draaien. Als je zoveel vocht in je olie hebt wordt het tijd om je olie te verversen en de motor op inwendige koelvloeistof lekkage te laten conttroleren. Je kunt de motor dan ook eerst beter warm laten draaien inplaats van gelijk te belasten waardoor er meer wrijving op de lagerschalen ontstaat dan als wanneer hij stationair draaid.
Geplaatst: 25.12.2011 - 13:17
door Iroll
Foute gedachte Schorpioen. Dat is een technische gedachte van de kouwe grond die geen recht doet aan wat er daadwerkelijk in een motorblok gebeurt. Maar goed iedereen is vrij om te doen wat hij/zij zelf denkt dat goed is.
Maar wat veiligheid betreft heb je wel gelijk, soms zijn de omstandigheden zo dat je wel even warm moet laten draaien. Maar als dat een gewoonte is om altijd te doen versnel je weldegelijk het slijtage proces en de inwendige vervuiling v.d. motor door de extra onvolledige verbranding.
Geplaatst: 25.12.2011 - 13:48
door Battlecruiser
Dan heb ik toch nog een paar bedenkingen:
1) Een motor stationair laten warmlopen zou niet zo goed zijn, volgens sommigen. Maar laten warmdraaien door een standkachel wel. In beide gevallen wordt er niet gereden en wordt er ietsjes vervuild.
2) Niet stationair warmlopen en meteen langzaam wegrijden is volgens de milieuaanhangers beter. Maar de kat is dan nog lang niet op zijn werktemperatuur en je vervuilt daardoor enorm.
3) Niet laten warmlopen, meteen wegrijden en je meteen in het spitsverkeer storten. Ik heb het idee dat, omdat je toch mee wil met de stroom, dat je dan meer schade aan de motor veroorzaakt én aan het milieu (kat. is immers nog lang niet warm), omdat de motor dus niet rustig kan opwarmen.
Geplaatst: 25.12.2011 - 13:53
door Battlecruiser
945i schreef:Dan laat je dat ding toch lekker dampen, waarom vraag je het dan. :roll:
Is dit nou wel zo'n verstandige opmerking in een informatie-vragend topic?
Geplaatst: 25.12.2011 - 14:26
door Franswa
Toen......... ik nog als BWK met zuigermotoren vloog moest je eerst wachten totdat de olietemperatuur boven de 40 C voordat we meer dan 1000rpm mochten zetten. De olie is koud, dik, en de oliedruk is daardoor hoog smerende werking is door de dikke koude olie nog niet optimaal.
En.....aangezien er in mijn auto ook een zuigermotor zit vind ik het nog steeds niet erg om hem een klein beetje warm te draaien als het koud is.
Als ik moet krabben laat ik hem ook altijd draaien.
Geplaatst: 25.12.2011 - 15:08
door breaker
Als het koud laat ik de motor warm draaien.
Waarom moet het slecht zijn voor de motor?
Kijk is naar vrachtwagens en bussen. Die laten ze altijd warm draaien. En voor de auto is het slecht. Ja voor het milieu zeggen ze dan maar daar geloof ik niet in. Er zijn meer dingen die meer vervuilen en daar hoor je niets van.
Geplaatst: 25.12.2011 - 15:13
door Schorpioen
breaker schreef:Kijk is naar vrachtwagens en bussen. Die laten ze altijd warm draaien.
Heeft over het algemeen weinig te maken met het warm draaien van de motor maar met luchtpompen zodat de luchtbediende remmen vrij komen.
Eerder kunnen ze niet wegrijden.
Daarnaast moet de chauffeur nog een aantal handelingen doen voordat hij weg mag rijden. Bijv. tachograafkaart invullen / invoeren, papieren op orde brengen etc...etc.
Geplaatst: 25.12.2011 - 15:52
door Mart van der Steeg
Ik heb nog nooit een goed onderzocht verhaal gelezen over de 'extra slijtage' bij warmdraaien. Want 'wat' slijt er dan en in welke mate? Bij goed onderhoud en juiste type olie (die tegenwoordig vrij dun is) lijkt mij de slijtage beperkt.
Bij oude auto's met flink choken en dikke olie kan ik mij iets voorstellen bij slijtage, maar dat tijdperk ligt ver achter ons.
Die paar keer per jaar dat ik de auto laat warmdraaien is om niet met beslagen/bevroren ramen weg te rijden. Veiligheid lijkt mij belangrijker, bij een ongeval heb je pas echt 'slijtage'. En de auto is er wel voor mij. Het is net als met taart eten: dat is ook 'slecht', maar wel lekker, en mits met mate is er niets aan de hand.
Deze discussies zijn ook op andere autofora, met voor- en tegenstanders van warmdraaien. Op onderzoek gebaseerde argumentaties heb ik niet kunnen aantreffen.