Mistlamp vs. breedstraler
Geplaatst: 21.12.2006 - 19:45
Kan iemand mij uitleggen wat precies het (wettelijke) verschil is tussen deze twee typen lampen? Wanneer mogen deze lampen worden gevoerd?
Welkom op Volvo-Forum.nl - Het forum voor alle Volvoliefhebbers
https://www.volvo-forum.nl/
Er is naast het dimlicht geen verlichting die extra gevoerd mag worden, en idd, alles is dus "illegaal"T!M schreef:Is er nog een soort verlichting die mensen extra zouden mogen voeren (bij normaale omstandigheden)?
In de winter kom je namelijk erg veel auto's tegen met extra lampen (mistlampen, breedstralers, ed)... deze worden dus allemaal 'illegaal' gevoerd?
FOUT! Mistlicht (aan de voorzijde) mag alleen gevoerd worden in combinatie met DIMLICHT. En alleen wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd door mist, regen of sneeuval. Dit geldt ook voor het mistachterlicht, maar dan NIET bij regen.bart simpson schreef:Een mistlamp is een breedstraler, deze mag uitsluitend icm stadslicht gevoerd worden bij.... mist
Juist!Oceanracer schreef:FOUT! Mistlicht (aan de voorzijde) mag alleen gevoerd worden in combinatie met DIMLICHT. En alleen wanneer het zicht ernstig wordt belemmerd door mist, regen of sneeuval. Dit geldt ook voor het mistachterlicht, maar dan NIET bij regen.bart simpson schreef:Een mistlamp is een breedstraler, deze mag uitsluitend icm stadslicht gevoerd worden bij.... mist
Een breedstraler valt onder grootlicht en mag alleen worden gevoerd als ook GROOT LICHT mag worden gevoerd. Dit mag alleen buiten de bebouwde kom, bij schemer/duisternis en wanneer andere weggebruikers daar geen hinder van ondervinden (tegenliggers en bij kort volgen)
zie ook art. 1.1.0 VR & RVV art 32&34
Andere lichten zijn:
Bermlicht voor het verlichten van de berm rechts van het voertuig art 1.1 i VR
Richtlicht waarbij de lichtbundel naar wens kan worden gericht art. 1.1 ax VR
Markeringlicht waarmee duidelijk de breedte van het voertuig wordt aangegeven art 1.1 ag VR
Voor de laatste types geldt: Wanneer er sprake is van hinder of gevaar door verblinding van andere weggebruikers kan veiligheidsartikel (5 RVV) van toepassing zijn.
P.S. Stadslicht mag uitsluitend worden gevoerd icm dimlicht. Nooit met andere verlichting en ook nooit uitsluitend stadslicht voeren tijden het rijden. Mag dus alleen als parkeerlicht dienen.
Bedankt voor de uitleg! Op de mistlampen van onze S60 staat "SAE F99 02B E12 19108 59501L"....de B en een F dus!2.4TXC70 schreef:Als er op het glaasje van je mistlicht een "F" van Fog (Engels) of een "B" van Brouillard (Frans) staat dan is het officieel een mistlicht.
Volgens mij moet dat idd alle lampen in de bumper zijn zoals bv bij een V70. Bij de 940 types heb je volgens mij breedstralers in de licht-unit zitten maar goed pin me er niet op vast.
Wat Oceanracer zei is een perfecte uitleg.
@ T!M, andere lichten die wel mogen.... top- en breedtelichten zoals op een vrachtwagen maarja wordt je Volvo niet echt mooier van.
Verder mogen dagrijlichten uiteraard ook gevoerd worden maar die kom je hier zo goed als niet tegen. ( Branden alleen voor en gaan uit als je je dimlicht aanzet)
Hoe verklaar je dan dat bij verschillende automerken (Mercedes en Mitsubishi) de mistlampen direct naast en dus op gelijke hoogte als het dimlicht gemonteerd is?Simpel gezegd: Alles wat onder in de bumper zit gemonteerd valt onder mistlicht. Dus alleen voeren onder reeds vermelde omstandigheden. Alles wat verder op gelijke hoogte zit met het dimlicht (of hoger zoals op je dak) valt onder grootlicht.
op die hoogte is het een stuk minder effectief, mist hangt vlak boven de grond en hoe lager de verlichting zit des te effectiever het is...fluz schreef:Hoe verklaar je dan dat bij verschillende automerken (Mercedes en Mitsubishi) de mistlampen direct naast en dus op gelijke hoogte als het dimlicht gemonteerd is?Simpel gezegd: Alles wat onder in de bumper zit gemonteerd valt onder mistlicht. Dus alleen voeren onder reeds vermelde omstandigheden. Alles wat verder op gelijke hoogte zit met het dimlicht (of hoger zoals op je dak) valt onder grootlicht.
dat is voor HELE dikke mistT!M schreef:Bedankt voor de uitleg! Op de mistlampen van onze S60 staat "SAE F99 02B E12 19108 59501L"....de B en een F dus!2.4TXC70 schreef:Als er op het glaasje van je mistlicht een "F" van Fog (Engels) of een "B" van Brouillard (Frans) staat dan is het officieel een mistlicht.
Volgens mij moet dat idd alle lampen in de bumper zijn zoals bv bij een V70. Bij de 940 types heb je volgens mij breedstralers in de licht-unit zitten maar goed pin me er niet op vast.
Wat Oceanracer zei is een perfecte uitleg.
@ T!M, andere lichten die wel mogen.... top- en breedtelichten zoals op een vrachtwagen maarja wordt je Volvo niet echt mooier van.
Verder mogen dagrijlichten uiteraard ook gevoerd worden maar die kom je hier zo goed als niet tegen. ( Branden alleen voor en gaan uit als je je dimlicht aanzet)
Bijna goed!- Verstralers vallen onder dezelfde regels als groot licht.
- Mistlampen voor mogen alleen gebruikt worden als het zicht beperkt is tot 200 meter door regen, sneeuw, of mist.
- Mistlampen achter mogen alleen gebruikt worden bij mist met minder dan 50 meter zicht.
Net als Bart al zegt, het is in feite de fabrikant die de keuze maakt waar hij het mistlicht wil plaatsen. Ook Volvo heeft bij oudere modellen het mistlicht in de koplampunit geplaatst en VW ook bij de golf IV/Bora. Het nut is er echter veel minder door, omdat de lichtbundel alsnog door de mist heen moet schijnen, en er net niet onderdoor. Het "voordeel" is wel, dat je er geen bekeuring voor zult krijgen als je de "mistlampen" voert als ze op die hoogte zitten, omdat deze niet onderin de bumper geplaatst zitten en als zo danig niet door meneer agent worden gezien als mistlicht.fluz schreef:Hoe verklaar je dan dat bij verschillende automerken (Mercedes en Mitsubishi) de mistlampen direct naast en dus op gelijke hoogte als het dimlicht gemonteerd is?Simpel gezegd: Alles wat onder in de bumper zit gemonteerd valt onder mistlicht. Dus alleen voeren onder reeds vermelde omstandigheden. Alles wat verder op gelijke hoogte zit met het dimlicht (of hoger zoals op je dak) valt onder grootlicht.