Waxoyl is een coating, en houdt het max. 6 maand vol.
De wax uit de wasbox: tot de volgende regenbui.
Er zijn verschillende principes van poetsen:
1) je verwijdert de krasjes/swirls en andere imperfecties zo goed en zo kwaad je kan. Vervolgens ga je de lak beschermen met een wax. Al naar gelang je behoeftes ga je kiezen voor een meer show-wax (met de diepste glans en hoogste reflectie) of voor een duurzamer bescherming (genre Collonite 845) met een standtijd van een paar maand
2) je vult de krasjes op met een zn. All in one product, genre Autoglym Super Resin Polish. Zal er goed uit zien, met een mooie glans, maar na enkele weken is het resultaat weer als voorheen.
3) er bestaan sinds kort ook zn. nano-coatings, die zich echt binden met de lak, en een pantser gaan vormen. Dit kan uiteraard maar toegepast worden op een heel goed voorbereid oppervlak (kleien, polijsten,...). Over te laten aan de pro.
Voor alle duidelijkheid: Waxoyl valt hier NIET onder.
Voor het normale onderhoud kun je een quick detailer gebruiken bij het drogen van je wagen: je sprayt deze op je wagen tijdens het drogen. Je zult enerzijds je waxlaag boosten, en onderhouden, anderzijds ga je je wagen veel gemakkelijker drogen, en zul je minder last hebben van opgedroogde kalkvlekken.
Als je 'de vette laag van de ene naar de andere kant moet opwrijven', gebruik je volgens mij én te veel wax én laat je de wax te weinig tijd om te curen. Je moet de wax voldoende tijd geven om uit te dampen. Je kunt dit controleren door met je vinger over de wax te swipen (zoals op een tablet

), laat deze nog een vettig spoor na, dan is de wax nog niet genoeg gecured. Trek je een schone streep, dan mag je de wax beginnen uitpuffen. Je gebruikt daarvoor best een zachte microfiber-doek.
Hoeveel wax gebruiken: less is more: hoe dunner je je laagje kunt leggen, hoe beter. Ik gebruik er een specifieke applicator-pad voor: het resultaat is veel egaler en je gebruikt veel minder wax dan met een oud T-shirt of grootmoeders onderbroek.
Opgepast: bepaalde, goedkope,micro-foberdoekjes hebben scherpe vezels, waarmee je opnieuw krasjes in je lak gaat trekken. Van zodra je weer vette strepen hebt, en het buffen dus niet meer lukt, gebruik je een nieuwe doek.